5 verrassende manieren om te koken met garnalen
We gooien garnalen of gamba’s gauw in een wok of door de pasta, maar verder…? Terwijl ze wel degelijk een fantastisch en veelzijdig ingrediënt zijn. Wij laten je zien hoe je garnalen 5x anders klaarmaakt:
1. Ceviche van garnaal
Wist je dat je van garnalen ook heerlijk ceviche kunt maken? Hoef je ook niet ingewikkeld te doen met grote stukken vis. Bovendien blijft het ‘vlees’ van de garnaal dan heel mooi zacht en zoet, waar dat bij bakken nog weleens snel taai kan worden.
Bij Prinz Wolf in Amsterdam aten we een fantastische ceviche van Argentijnse gamba met jalapeno en knapperige radijsjes.
Maak zelf bijvoorbeeld deze garnalen ceviche met popcorn.
2. Krokante garnalen
Dit is misschien wel de lekkerste snack: krokante garnalen. Het krokante korstje krijgen ze van panko. En dan lekker dippen in sriracha!
Je kunt ze zelfs op een broodje eten. Lekker op een broodje in bahn mi-stijl, met wat mayonaise, reepjes wortel, koriander munt, ingelegde komkommer en sriracha. Of maak er een po’ boy mee: een Franse baguette met geroosterd vlees en/of gefrituurde zeevruchten. Heerlijk met knapperige garnalen erop.
3. Aziatische garnalentoast
Aziatische garnalentoast is al meer dan honderd jaar oud en komt uit Kanton (ook wel Guangzhou): een stad in China. De Chinezen noemen het Hatosi. Maar het wordt ook veel gegeten in Japan en landen als Thailand en Vietnam.
Chef Jaimie van Heije maakte onlangs in zijn restaurant een prachtig gerechtje van kip met hatosi van het boutje en sesam. Daarbij nog béarnaise, selderij en dashi-vinaigrette. Dat zien wij onszelf nog niet maken (sommige dingen moet je overlaten aan de meester). Maar een simpele versie van Aziatische garnalentoast vind je hier.
4. Shrimp boil
In Louisiana en andere plekken in het Zuiden van Amerika is de shrimp boil een begrip. Grote pannen met garnalen of rivierkreeftjes worden gekookt met kruiden en groenten en vervolgens op krantenpapier uitgestort op tafel.
Het is het ideale gerecht om te eten met een grote groep vrienden, dus wij zouden zeggen: stuur de e-vites maar vast uit. Check hier hoe je thuis een originele shrimp boil maakt. Je kunt de garnalen er zelfs ongepeld in doen, want het leuke aan shrimp boil is juist dat je met je handen moet eten.
5. Shrimp & grits
We blijven nog even in het zuiden van Amerika, waar ze dol zijn op hun garnalen. Je struikelt er werkelijk waar over shrimp & grits: gebakken garnalen, geserveerd op maisgriesmeel. Je kunt er polenta voor gebruiken.
De grits bevatten meestal flink wat room, witte Cheddar-kaas en chili, zoals jalapeno. Soms gaat er ook nog knapperige bacon bij. Zelf maken? Wij hebben het recept: