7x verrassende redenen waarom je een wafelijzer wil hebben (spoiler: voor meer dan wafels)
Al jaren scanderen we het: wafelijzers zijn een onderschatte tool. In tegenstelling tot veel andere keukenapparaten nemen ze weinig plaats in en zijn ze bovengemiddeld doeltreffend in wat ze doen. Want welk apparaat voorziet ingrediënten nou in korte tijd van boven- en onderwarmte én van zo’n leuke textuur? Juist.
Dat principe passen we dan ook niet alleen toe op wafeldeeg maar ook op hartige ingrediënten en met name: op restjes uit onze koelkast. Telkens weer maken we daarbij dezelfde conclusie: er zijn maar weinig keukentools die zo praktisch, foolproof en multi-inzetbaar zijn. Dit is wat we er zoal mee maken.
Buiten wafels om dan natuurlijk, dat zou een open deur zijn. Voor een recept voor de lekkerste wafels kun je alsnog hier terecht.
Ook dit kun je doen met je wafelijzer
1. Crispy rice wafels
De snelste manier om tot een begeerlijk hapje van crispy rice te komen? Da’s niet via de frituurpan, maar met je wafelijzer! Kook daarvoor een portie sushirijst (volg de instructies op de verpakking, of volg dit stappenplan voor sushirijst) en laat de rijst volledig afkoelen. Vorm er daarna hoopjes van en leg die met wat vetstof tussen je wafelijzer.
Bak de rijst tot de wafels goudbruin zijn (dit duurt iets langer dan bij een gewone wafel), haal ze er voorzichtig uit en tadaaa: crispy rice in een recordtempo en met een minimum aan rommel.
2. Toast er brioche in
Wat is er beter dan een plak verse, boterige brioche? Nou, een plak brioche dat even wat liefde van een wafelijzer gekregen heeft. Je maakt de brioche hierdoor zalig warm en dat haalt de smaken nog meer naar boven.
Wij beleggen zo’n briochewafel graag als klein hapje of voorgerecht. Zo dromen wij al een tijdje van een combinatie met palingfilet, citroen en gefrituurde peterselie. Of zet je wafelijzer in om deze garnalenbrioche te maken. Jaaaaa da’s lekker!
3. Latkes in je wafelijzer
Telkens we ze voorbij zien komen zitten we te kwijlen: latkes. Deze aardappelpannenkoekjes hebben veel weg van rösti en zijn onlosmakelijk verbonden met de Joodse keuken. Superlekker, maar het maken ervan schrikt ons nog wel ‘ns af. Vooral het idee dat ze uit elkaar vallen tijdens het bakken is niet bepaald iets waar we op zitten te wachten.
De oplossing? Gewoon een wafelijzer gebruiken natuurlijk. De kans dat ze breken is hierdoor minimaal en je houdt alsnog een knapperige buitenkant én een zachte binnenkant over. Doe ons maar zo’n latkewafel, met een flinke dot zure room, dille en wat zalmeitjes.
4. Polentawafels
Een restje polenta is niet alleen de ideale bestemming voor polentafrietjes, je maakt er ook handig polentawafels van. Roer in dat laatste geval een beetje bloem en een eitje door je polenta en breng naar wens op smaak met extra specerijen als oregano of chili.
Bak geduldig aan in je wafelijzer en beleg vervolgens met restjes uit je koelkast. Gegrilde groenten, tomatensaus, olijventapenade, rucola, ansjovis, buffelmozzarella en/of burrata – polentawafels worden met name blij van ingrediënten met een Zuiders tintje.
5. Crispy smashed potatoes
Heb je nog een restje gekookte aardappels? Pers ze tot smashed potatoes met behulp van je wafelijzer. De binnenkant blijft dan lekker zacht, de buitenkant krijgt een lekker vettig, knapperig laagje.
Zulke smashed potatoes zijn op hun beurt de ideale ondergrond voor toppings als bacon, zure room en parmezaan, net als in onderstaand recept. Maak er een hele lading van of gewoon een paar in amuseformaat, als hapje.
Culy Homemade: loaded geplette aardappeltjes met bacon en Parmezaan
6. Quesadillas
Men neme een maistortilla, men neme een handje geraspte kaas en men een paar ingrediënten als chorizo, paddenstoelen en/of hot sauce. Dichtvouwen, een beetje invetten en hop, het wafelijzer in.
Na een paar minuten ontstaat een quesadilla-achtige snack met een crispy buitenkant en een smeuïge binnenkant van gesmolten kaas. Even dippen in een huisgemaakte salsa verde en je voelt je de Mexicaanse koning te rijk.
7. Geef er oud brood een upgrade mee
Brood dat al wat ouder is hoef je niet weg te gooien! Daar bestaan genoeg lekkere bestemmingen voor, waarvan je wafelijzer er onmiskenbaar één is. Vul twee sneetjes brood tostigewijs en maak er bijvoorbeeld hartige tostiwafels van. Daarmee maak je dus niet alleen oud brood op, maar ook restjes kaas, groenten en/of charcuterie.
Een perfect wafelijzer voor dit alles
Het wafelijzer dat wij voor al deze toepassingen een geschikte kandidaat vinden is dit ronde exemplaar van Buccan, gespot op Groupdeal. Door de anti-aanbaklaag krijg je gegarandeerd perfect gelukte wafels – welke van bovenstaande toepassingen je ook kiest.
Door de verschillende compartimenten maak je je wafels bovendien precies zo groot als jij zelf wil. Dat is niet alleen handig als je voor één persoon kookt en maar één compartiment vuil wil maken, ook voor grotere porties kun je dit apparaat gebruiken. Het wafelijzer heeft bovendien een lange kabel en is eenvoudig schoon te maken met een doekje. Een prima, tijdloos exemplaar dus, dat mits je er goed mee omgaat een leven lang meekan.
En da’s maar goed ook, met al die toffe ideeën…
> Prijs: € 24,99 (oorspronkelijke prijs € 99,95).
Lees ook ons artikel over een betaalbaar alternatief voor een pan van Le Creuset.