Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Gadgets 22 apr 2019
Leestijd: 2 minuten

Waarom iedereen een gasbrander in de keuken moet hebben

Het kapot tikken van het gekarameliseerde laagje bovenop crème brulée behoort tot één van de geneugten van het leven. Zo’n laagje is makkelijk zelf te maken als je een gasbrandertje in huis hebt. Maar wist je dat je nog veel meer met zo’n gasbrander kan?

De gadgetlievende dessertlover onder ons is misschien wel in het bezit van een crême brulée-brandertje. Terecht, want je kunt al voor weinig geld zo’n brandertje op de kop tikken en om suikerlaagjes te karameliseren werken ze prima.

Vind je het stiekem wel fijn om aan de slag te gaan met dit soort branders? Dan loont het misschien om te investeren in een iets duurdere model. Voor een paar tientjes meer heb je dan een krachtige gasbrander in je bezit die je (bijna) dagelijks kunt benutten in de keuken. En daarmee bedoelen we dus niet dat je dagelijks crême brulée zal gaan maken, want de toepassingen van een gasbrander gaan veel verder dan dat.

https://www.instagram.com/p/BmIhFY-l9-V/

Dingen die je met een gasbrander kan

Wist je bijvoorbeeld dat gasbranders vaak in de Aziatische keuken worden gebruikt? En dan met name voor sushi, waarbij de plakjes vis (nigiri) worden gebrand voor een heerlijke gebrande smaak aan de buitenkant terwijl de rest van de vis rauw en zacht is. Ook voor vleesgerechten geldt hetzelfde principe.

Daarnaast lenen gerechten met kaas zich uitstekend voor de toepassingen van een gasbrander. Want wat is er lekkerder dan een knapperig kaaskorstje op een aardappelgratin of een pastaschotel? In de oven is het vaak wat geklungel met de grillstand, maar met een (degelijke) gasbrander is dat zo gepiept.

En wie had gedacht dat je zelf eitjes kan karameliseren? Dit artikel laat zien hoe simpel het is om een ‘egg brulée’ te maken. Als je indruk wil maken, serveer ze dan bij de volgende brunch een gekarameliseerd eitje aan je gasten. Om je vingers bij af te likken!

Van desserts tot fruit

Wie het liever op zoetigheden houdt, kan naast crême brulée (of deze variant met Oreo!) ook opteren voor een meringuetaart (een klassieke lemon curd, of deze chocolade-s’more-meringuetaart van Donna Hay). Het smeuïge eiwit in combinatie met de gebrande smaak is een match made in heaven en het ziet er prachtig uit.

Tot slot leent zowat elke fruitsoort zich prima voor het brandingsproces. In fruit zit van nature suiker en die karameliseert automatisch door de hete gasvlam. Gekarameliseerde banaan op je havermout? Gekarameliseerde appel voor op je pannenkoeken? Yes please!

Als je eenmaal een gasbrander in huis hebt, wordt ’ie je beste vriend. Wees wel altijd voorzichtig en oplettend, want een gewaarschuwd man telt voor twee!

gegrilde ananas
Nancy van Batenburg voor Culy

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.