De handigste deegrollers op een rij
Wat je ook maakt of bakt: iedereen heeft tenminste één deegroller nodig. Van hout, plastic, glas of zelfs marmer, voor het rollen van deeg, fondant of marsepein. Wij selecteerden voor jou de handigste deegrollers.
In de wereld van deegrollers is er, naast de materiaalkeuze, één groot verschil te onderscheiden. Namelijk met of zonder handvatten. Beiden zijn goed, maar de kans dat het deeg door je handen verwarmt is groter bij een deegroller zonder handvatten, omdat je hierbij sneller het deeg aanraakt.
Hout
De bekendste en meest klassieke deegroller is gemaakt van hout. Grote kans dat je er één in je keukenkastje hebt liggen. Ze zijn immers goedkoop, niet te zwaar en zijn eigenlijk overal wel verkrijgbaar.
Een ander groot pluspunt is dat je er genoeg andere dingen mee kunt doen, behalve deeg uitrollen. Zo zijn houten rollers ideaal voor het plat maken van vlees of gevogelte. Wij zijn fan van die van Joseph Joseph, met zijkanten die aangeven hoe dik je deeg is en op de roller zelf een lineaal voor het meten van de doorsnee.
Glas
Wist je dat er ook rollers gemaakt worden van glas? Het grote voordeel hiervan is dat je ze kunt vullen met koud water zodat ook je deeg koel blijft. Wel kunnen we ons goed voorstellen dat dit ook enige gevaren met zich meebrengt, zoals lekken en condensdruppeltjes.
RVS
RVS deegrollers zien we vaker in professionele keukens. Door het gladde oppervlak zijn ze makkelijk schoon te maken én blijven ze koel wat weer bevorderlijk is voor het deeg.
Een groot nadeel is dat het materiaal té koud wordt, wat niet prettig kan aanvoelen.
Marmer
Dan zijn er ook nog rollers gemaakt van marmer. Ze zien er prachtig uit en blijven – net als metaal – koel. Wel zijn ze vaak erg zwaar, wat delicate degen teveel kan pletten en minder makkelijk werkt.
Duur hoeven ze overigens niet te zijn, zo bestel je bij Bol.com al een (gedeeltelijk) marmeren deegroller voor €23,90. Of wat dacht je van dit prachtige groene exemplaar van Hay, à €14,50?
Kunststof
Naast hout, RVS en marmer kun je ze tegenwoordig ook van kunststof kopen. Hierbij steken twee verschillende soorten met kop en schouder boven de rest uit, namelijk die zonder handgrepen en die mét handgrepen en een siliconen omhulsel.
Doordat ze van kunststof zijn gemaakt is het gewicht vaak een stuk lichter dan gewend, wat niet iedereen als fijn ervaart. Wel zijn ze erg makkelijk schoon te maken (sommigen kunnen zelfs in de vaatwasser) en blijft je deeg niet zo snel plakken als bij die van hout.
Specials
Tot slot zijn er nog de meer speciale rollers, die een net iets ander effect geven. Wij zijn bijvoorbeeld fan van de ravioliroller, waarmee je in één rol tientallen gevulde pastakussentjes kunt maken. Of wat dacht je van deegrollers met een speciaal reliëf? Ideaal voor het maken van koekjes of versieren op de rand van een taart!
Nóg specialer wordt het wanneer je hem laat personaliseren. En ben je fan van slimme keukengadgets? Dan is deze roller met ingebouwde bloemverstuiver écht iets voor jou.