Culy test… de Komomix blender
Blenders: we hebben er allemaal wel eentje thuis staan. Maar wat als je je blender écht intensief gebruikt voor smoothies, soepen, mousses en meer? Voldoet een ‘gewone’ blender dan, of kun je beter een sterker exemplaar kiezen?
Omdat wij bij alle bekende sapjesbars en restaurants altijd de Amerikaanse Vitamix zien staan, gingen we op zoek naar een vergelijkbaar exemplaar. De Vitamix is namelijk érg duur (€ 620,-) en niet overal goed te verkrijgen. We kwamen al gauw uit op de Komomix blender. Ook geen goedkope blender, maar wél ruim een paar honderd euro voordeliger en gewoon online te bestellen.
Wat maakt deze blender zo bijzonder?
Eigenlijk is deze blender bijna niet vergelijken met ‘gewone’ blenders die je bij elke elektronicazaak ziet staan. Hiervoor gebruikten we vaak een blender van Philips, toch ook niet goedkoop, maar we liepen vaak tegen problemen aan: harde ingrediënten werden niet goed gemixt, soms moest je tussendoor roeren om alles te laten mixen, en af en toe sloeg de hele blender gewoon af omdat hij het niet aan kon.
Hoe anders is dat bij deze blender. Het verschil zit ‘m vooral in de messen. Bij de meeste blenders krijg je er twee of vier, en die staan dan vaak allemaal dezelfde kant op: meestal schuin omhoog. De Komomix heeft acht messen, twee staan naar boven, vier horizontaal en twee naar beneden. Dit maakt het blenden veel en veel eenvoudiger. En een pluspunt: doordat de acht messen in verschillende standen staan heeft de motor slechts 900 watt nodig.
Hoe ging dat dan?
We hebben er van alles in getest, en natuurlijk vooral ‘moeilijke’ ingrediënten om te kijken of de Komomix deze aankon. Harde dadels, hele noten, stukken kokosnoot, bevroren fruit, ijsblokjes… En eigenlijk gaat alles goed.
Geen één keer bleef de blender hangen, er hoefde tussendoor niet gestopt of geroerd te worden. Je krijgt een soort aanstamper ‘roerstaaf’ bij de blender, maar die heb je eigenlijk niet eens nodig.
En verder?
Deze blender is aan de ene kant super eenvoudig, en aan de andere kant juist heel vernuftig. Er zijn twee knoppen: achterop een aan/uit-knop, en voorop een draaiknop waarmee je het volume instelt. That’s all. Als je die draaiknopt indrukt, kun je pulsen.
De basis is heel steady, het is dan ook een vrij zware blender. Er zit een handig oprolsysteem voor de stekker onderin, en hele goede zuignappen zodat -ie niet van je aanrecht afglijdt. Hij rammelt niet en maakt een gemiddeld geluid tijdens het blenden. De ‘dop’ is vrij zwaar en heeft diepe rubberen ribbels om goed aan te sluiten. Deze eraf halen kost iets meer kracht dan bij andere blenders, maar hierdoor lekt er geen druppel.
Een klein nadeel: de laatste losse afsluitdop bovenop heeft een klein gaatje, waardoor er bij een grote hoeveelheid soep of smoothie soms nog wel eens wat uit wil vliegen. Volgens de makers is dit gaatje er om oververhitting te voorkomen. Soms even een theedoek erop houden, dus.
Schoonmaken
Het reinigen van de blender is supersimpel. Gewoon wat (warm) water erin, drupje zeep erbij, 20 seconden laten blenden, en klaar ben je.
Conclusie
Dit is een extreem goede blender en absoluut een aanrader als je regelmatig een blender gebruikt. Heb je maar heel af en toe je blender nodig, dan is de prijs wellicht wat hoog voor je. Maar ben je een die-hard smoothiefan, wil je graag puree en soep maken, ijsblokjes crushen en meer, dan is dit een musthave.
De Komomix blender kost € 399,- en is te bestellen via Slowjuice.nl.