Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Gadgets 25 aug 2021
Leestijd: 3 minuten

Culy test uit: een betaalbaar Japans koksmes (is het echt zo scherp?)

Hou je ook maar een beetje van koken, dan weet je dat een goed koksmes je levenskwaliteit behoorlijk de hoogte instuurt. Al komt hierbij vaak de kanttekening dat een goed koksmes meestal een behoorlijk prijskaartje heeft. Toch zijn er ook betaalbare exemplaren op de markt, waarbij we dan des te geïnteresseerd zijn in de kwaliteit ervan. Daarom testen we uit: een betaalbaar Japans koksmes.

Japanse koksmessen

Japanse koksmessen zijn trouwens een categorie apart. Kenmerkend is bijvoorbeeld dat Japans staal harder is dan Europees staal en is geslepen op een hoek van 15 graden. Dit resulteert in dunne, ontzettend lekker slijpende messen. Kanttekening daarbij is wel dat harder staal – in tegenstelling tot Europese messen – sneller broos wordt. Desalniettemin zweren heel wat professionele chefs bij Japanse exemplaren, mits dit goed wordt onderhouden.

Het mes dat wij gaan testen is het nieuwe Pro Santoku Mes van Latalis. De inkepingen in het lemmet beloven te vermijden dat plakjes vlees, vis en groente niet aan je mes blijven plakken. Voor nog geen €30,- gaat ‘t Japans koksmes over de toonbank. Wij zijn benieuwd.

Latalis Japans koksmes
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Culy test uit: een betaalbaar Japans koksmes

Om het Japans koksmes te testen, kiezen we voor een aantal klassieke trucjes om de scherpte van een mes te testen.

De papiertest

We beginnen met de papiertest. Daarvoor hou je een vel papier met één hand aan de bovenkant vast en met het andere hand snijd je overlangs door het papier heen: van boven naar beneden. Van goede messen wordt gezegd dat ze door het papier glijden zonder dat je al te veel kracht moet uitoefenen. Dat lukt hier, en zonder niet al te veel moeite ook. Test 1: doorstaan!

Latalis Japans koksmes
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

De tomatentest

Vervolgens zijn we benieuwd hoe vlot het Japanse koksmes door de schil van tomaten snijdt. Daarvoor houden we in het ene hand een snijplank vast en snijden we met de andere hand doorheen de bolle kant van een gehalveerde tomaat. Je kunt je inbeelden dat dat bij het gemiddelde mes een behoorlijke uitdaging is, maar hier lukt het vlot en soepel.

Latalis Japans koksmes
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Dagelijkse ingrediënten

Tot slot snijden we een aantal van onze dagelijkse ingrediënten met het Japans koksmes: komkommers, pinda’s, radijsjes, bosui… Wat daarbij opvalt is dat de handgreep erg makkelijk in de hand voelt en dat de inkepingen in het lemmet inderdaad een meerwaarde zijn.

Latalis Japans koksmes
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Conclusie

Tot slot nog een paar bevindingen:

  • Waar we in het verleden graag een hakmolentje gebruikten voor het tot kruim hakken van noten, verkiezen we nu we dit mes hebben toch echt om dit soort dingen gewoon zelf te hakken. Hoe. Soepel. Gaat. Dat. Namelijk?! Wauw.
  • Ook harde ingrediënten (zoals droge worst) hebben we aan de test onderworpen. Ook hier weer is de conclusie: het lukt allemaal zonder al te veel kracht te moeten uitoefenen. Dat maakt het trouwens veiliger in vergelijking met botte messen: omdat je minder kracht uitoefent, zal je ook minder diep in je vingers snijden bij een ongelukje.
  • Natuurlijk geldt ook bij dit mes dat je ‘t best grondig onderhoudt. Dat ook dit Japans koksmes na verloop van tijd aan scherpte verliest, is natuurlijk onvermijdelijk. Toch is het een mes dat we met een gerust hart cadeau zullen doen aan al onze foodie-vrienden. Tip!

Messen slijpen: dit is alles wat je moet weten

Het Latalis Pro Santoku Mes vind je in het online assortiment koksmessen van Latalis. Toch geen voorstander van Japanse messen? Ook het standaard Latalis Pro koksmes is een aanrader. 

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.