Culy ontdekt… de Always Pan van Our Place (de pan die viral ging)
Het is de meest gewilde pan – zelfs onder niet-foodies – van de afgelopen jaren: de Always Pan van Our Place. Door zijn mooie ontwerp en perfecte pastelkleurtjes weet ‘ie de aandacht te trekken – en dan belooft deze pan ook nog eens zo’n beetje alle pannen die je nodig hebt te kunnen vervangen. Logisch dus dat dit keukenwonder viraal ging. Inmiddels is de Always Pan ook in Nederland te koop. Reden voor Culy om ‘m te testen.
Waarom iedereen de Always Pan wil hebben
We schreven al eerder over waarom iedereen de Always Pannen van Our Place wil hebben, ook wel de Creuset pan voor de millennial genoemd. Dat heeft veel te maken met het fotogenieke uiterlijk van de keukentool (de pannen zijn verkrijgbaar in de mooiste pastelkleuren), maar ook met zijn veelzijdigheid. De Always Pan zou in zijn eentje namelijk acht stuks keukengerei kunnen vervangen.
Volgens Our Place zijn dat: de koekenpan, hapjespan, stoompan, gietijzeren koekenpan, een sauspan, een steelpan, een pan met aanti-aanbaklaag, een spatel en een lepelhouder. Dat scheelt erg veel ruimte (en geld) in een kleine keuken.
Nu staat een hype niet altijd garant aan goede kwaliteit (kijk maar eens naar die bergen met TikTok-recepten die viral gaan, maar niet altijd even geslaagd zijn). Naast ladingen lofzang kwam er dan ook wat kritiek; ondermeer van de NY Times. Zij schrijven bijvoorbeeld dat de populaire pan niet in de oven kan, te laag is om goed te stomen en dus uiteindelijk niet per se al haar beloftes nakomt.
Culy test de Always Pan
Toch waren we geïntrigeerd en begonnen we de pan serieus te nemen toen we ook bekende chefs als de Amerikaanse Danny Bowien (bekend van Mission Chinese) ermee zagen koken. En toen de distributeur van Our Place ons naar aanleiding van ons vorige artikel berichtte dat de pannen eindelijk ook in Nederland verkrijgbaar zijn, zagen we onze kans schoon om de Always Pan ein-de-lijk zelf te testen.
We maakten er ondermeer een steak met klassieke pepersaus in, gebakken eieren, kruidenolie, pasta’s, sauzen en nog veel meer.
Wat vonden we?
In een notendop beviel de pan ons beter dan we hadden gedacht. Vooral dat de pan lichtgewicht is (en hier spreekt iemand met een arsenaal aan zware pannen van De Buyer en Combekk) bleek handig, daardoor pakten we ‘m er veel vaker bij dan andere pannen. Ook het ontzettend gladde oppervlak van de pan viel in de smaak: gebakken eitjes glijden door de pan als schaatsen over ijs, en krijgen bovendien het perfecte knapperige randje.
Dat er aan beide kanten schenktuitjes zitten, is ook nog eens perfect voor het netjes uitschenken van sauzen en olie. We zetten de voors en tegens even voor je op een rijtje.
Voordelen van de Always Pan:
- De pan is vederlicht. Voor iedereen die gauw pijnlijke polsen heeft (door veel typen of het rondsjouwen van kinderen), is dat een geschenk uit de hemel.
- De ontzettend gladde keramische anti-aanbaklaag: gebakken eieren en bacon dansen soepel rond in de pan.
- De schenktuit is geen must, maar zeker wel heel handig.
- Het is een multi-inzetbare pan. Toegegeven: vaak heb je er toch nog een andere pan bij nodig, bijvoorbeeld om de pasta te koken, terwijl je de Always Pan voor de saus gebruikt of omdat deze pan niet in de oven kan. Maar hij nodigt uit voor het bakken van eieren en steaks, het maken van sauzen en olies, het stomen van dumplings en groenten en al wat niet meer.
- De ‘spoon rest’ op de handgreep van de pan waar je de bijgeleverde spatel op kunt laten liggen terwijl je saus vrolijk verder pruttelt: wij dachten eerst dat het een gimmick was, maar we blijken toch wel fan van dit kleine handigheidje. Je hoeft geen vieze spatels meer op het aanrecht of je snijplank te leggen. Dat kookt gewoon wat schoner en opgeruimder.
- Het uiterlijk: veel mensen vallen voor de Always Pan vanwege zijn looks. Hoewel smaken verschillen, onderschrijven we dit volkomen. Het is een fraaie pan om op je fornuis te hebben staan.
Nadelen van de Always Pan:
- Niet geschikt voor de oven. Als je vaak fritatta’s maakt of vlees verder wil laten garen in de oven, moet je dus je ingrediënten overhevelen naar een andere pan of schaal.
- Je kunt er geen metalen kookgerei in gebruiken – maar dat moet je sowieso niet doen in een pan met antiaanbaklaag.
- De Always Pan kost € 160,- en da’s prijzig. De meeste antiaanbakpannen gaan drie tot vijf jaar mee – tot die laag niet langer zijn werk doet (of dat met deze ook zo is, zal de tijd moeten uitwijzen). Voor die korte levensduur zijn er ook goedkopere pannen op de markt.
De Always Pan is in Nederland verkrijgbaar via de Bijenkorf in drie fraaie kleuren. Daarnaast zijn er ook nog de Perfect Pot en meerdere accessoires verkrijgbaar.
Meer populaire keukentools:
- Culy test uit: een betaalbaar Japans koksmes (is het echt zo scherp?)
- Welke pannen moet je hebben? Met deze must-haves zit je goed
- Kinto verkoopt de mooiste rijststomer ooit