Alles over de snelkookpan
De snelkookpan: een keukengadget waar veel thuiskoks bij zweren, maar ook nog steeds een groot deel niets van af weet. Zonde, want je kunt er ontzettend veel verschillende kanten mee op en daarbij is hij ideaal voor het behouden van je kleuren, geuren en vooral ook smaken.Â
Hoewel de nieuwere modellen er stuk voor stuk modern uitzien, werd de snelkookpan (ook wel hogedrukpan genoemd) al in 1679 uitgevonden door de Franse uitvinder Denis Papin. Hij ontdekte dat je onder hoge druk de kooktemperatuur kunt verhogen, waardoor het bereiden van eten vele malen sneller gaat.
De techniek
De pan zoals wij die vandaag kennen is een tikje geëvolueerd sinds toen, maar de techniek is in principe nog hetzelfde. Door de pan volledig af te sluiten, is het mogelijk om een hogere druk te creëren, waardoor het water pas boven de 100 graden gaat koken. Wel zal het water in de pan (je gebruikt altijd een klein laagje) verdampen en proberen te ontsnappen. Hierdoor neemt de druk in de pan nog meer toe, tot de van tevoren ingestelde druk is bereikt.
Vanaf dit moment blijft de druk hetzelfde doordat de stoom via een soort ventiel kan ontsnappen en kan de temperatuur oplopen tot ongeveer 120 graden. Met als resultaat dat de ingrediënten veel sneller gaar zijn dan in een ‘normale’ pan. Zo zijn bijvoorbeeld aardappelen al gaar in een minuut of zeven en heb je al in drie kwartier een heerlijke stoof op tafel staan.
Voordelen
Het grote voordeel aan de snelkookpan is dat het ontzettend snel gaat, maar daarbij ook nog eens je smaken perfect behoud. Je kookt namelijk zonder zuurstof, maar met stoom waardoor smaken, geuren en kleuren behouden worden.
Tot slot is de hogedrukpan laag in energieverbruik doordat je sneller kookt. Ideaal dus!
Pas wel op dat je na het koken niet meteen de deksel van de pan haalt (als dat al mogelijk is). De enorme hitte ontsnapt dan in één keer, wat kan zorgen voor gevaarlijke taferelen. Laat de pan daarom altijd voorzichtig afkoelen.
De gemiddelde snelkookpan kost rond de 65 euro, maar je hebt ze ook goedkoper of juist duurder.