7 x fruit en groente waarvan je niet wist dat je de schil kunt eten
Dat je van wortel en komkommer de schil kunt eten, weten we nou wel. Maar banaan en bloemkool? Dát doen minder mensen. Toch kun je van deze onverwachte etenswaren óók gewoon de schil eten – eventueel los.
Schillen eten is niet alleen snel en gezond, maar ook nog eens goed voor het milieu. Want: minder food waste!
Toch niet zo’n fijn idee om een hap van een hele kiwi te nemen? Dan is er wel nog een andere milieuvriendelijke optie: de composthoop. Je eigen compost maken is niet alleen superduurzaam, maar ook nog eens heel goed voor de planten in je tuin of op je balkon.
Van deze groenten en fruit kun je de schil eten
Kiwi
Als je niet gewend bent om kiwischillen te eten, vind je het misschien maar een gek idee. Die zijn harig, toch?! Ja, een beetje wel – maar als je er eenmaal aan gewend bent, is een kiwi met schil hartstikke lekker.
Een kiwi met schil schijnt trouwens ook nog heel gezond te zijn: er zitten lekker veel vitamine C én vezels in. Wil je beginnen met kiwischil eten? Neem dan niet meteen een grote hap, maar begin met dunne plakjes om eraan te wennen.
Bloemkool
Bloemkoolbladeren belanden meestal bij het GFT-afval, maar da’s nergens voor nodig! Wist je dat je bloemkoolbladeren prima kunt eten? Je kunt ze onder andere frituren of in de oven roosteren. Dan worden ze heerlijk knapperig. Ottolenghi doet ‘t ook.
Sowieso hoef je van een bloemkool niet alleen de roosjes te gebruiken: de stronk zelf kun je ook prima toevoegen aan het gerecht dat je aan het maken bent. Snijd de stronk apart in blokjes en kook, bak of rooster die gewoon mee.
Banaan
Nigella Lawson maakte een curry met bananenschillen en bloemkool, Nadiya Hussain kreeg aandacht voor haar burgers van bananenschillen die naar pulled pork zouden smaken. Het moge duidelijk zijn: koken met bananenschillen is hip!
Een bananenschil lijkt wat ruw, maar dat verandert compleet als je ‘m kookt. Je kunt er dan bananenthee van maken (ja, echt) of ‘m marineren in een saus en los eten. Ook aan een smoothie zouden ze veel kunnen toevoegen.
Trend: koken met bananenschillen (Nigella en Nadiya zijn fan!)
Pompoen
We vallen maar meteen met de deur in huis: een pompoen schillen is behoorlijk hels. Gelukkig maar dat dat zelden hoeft! Sterker nog: de schil zorgt – ondanks dat ‘ie zacht wordt als je ‘m kookt, bakt of roostert – juist voor een welkome bite.
En nee, je hoeft een pompoen dus óók niet te schillen als je er soep van gaat maken. Deze pompoensoep van Matt Preston is bijvoorbeeld gewoon met ongeschilde pompoen gemaakt. Alleen aan het einde moet je herkenbare stukjes pompoenschil er dan even uit vissen.
Sinaasappel
Misschien heb je weleens sinaasappelrasp gebruikt om meer smaak te geven aan je glühwein, cakes of crumble. Maar wist je dat je ook grote stukken sinaasappelschil kunt eten? Van reepjes kun je bijvoorbeeld gesuikerde sinaasappelschil maken, waarmee je gebak prachtig kunt decoreren.
Ook hele plakken sinaasappel (met schil eraan!) kun je goed verwerken. Je kunt ze bijvoobeeld bestrijken met een beetje honing, bestrooien met kaneel en dan een paar minuten in de oven roosteren. Superlekker bij een herfstig dessert!
Aardappel
Aardappels schillen is hét bekende help-je-vader-in-de-keuken-klusje. Maar niet lang meer: dat schillen is namelijk nergens voor nodig. Gekookte aardappelen met schil zijn veel lekkerder, en datzelfde geldt voor (zoete) aardappel uit de oven.
Wil je je aardappels toch schillen, bijvoorbeeld omdat je er puree van maakt, dan kun je de schillen alsnog apart verwerken. Gefrituurde aardappelschillen werken bijvoorbeeld perfect als chips! Of rooster een hele uitgeholde zoete aardappel in de oven en top ‘m met een vulling naar keuze.
Watermeloen
De meeste mensen eten een watermeloen net als een kiwi: lepel erin en uitlepelen maar. Best een leuke zomerse activiteit, maar het witte gedeelte én de schil kun je net zo goed eten.
Je kunt de schil bijvoorbeeld los bakken, maar watermeloenschil inmaken is ook een goed plan. Het smaakt dan een beetje zoals ingelegde komkommer.