Melvin Sturm
Melvin Sturm Inspiratie 17 sep 2024
Leestijd: 2 minuten

Dit is het verschil tussen fritessaus en mayonaise (+ de favorieten van de Culy-redactie)

Mayonaise en fritessaus zijn twee belangrijke spelers binnen de sauswereld die nog weleens door elkaar worden gehaald. En alhoewel ze zeker vergelijkbaar zijn, zijn er ook grote verschillen tussen de twee. Zo is mayonaise een beschermde titel en bevat fritessaus stiekem veel meer ingrediënten dan je misschien verwacht.

Hoe dat precies zit, zocht de redactie van Culy voor je uit!

Wat is mayonaise precies?

Mayonaise komt oorspronkelijk uit Frankrijk, waar ‘ie net even wat anders is dan we in Nederland gewend zijn. Wanneer je Franse mayonaise eet, valt direct op dat de saus vaak een stuk scherper en/of zuurder is dan ‘onze’ Hollandse mayonaise.

Culy’s sauscollege: alles over mayonaise (+ zo maak je het zelf!)

Het originele Franse recept bestaat namelijk uit een combinatie van olie, eidooiers, mosterd en azijn of citroensap. De smaak is rijk en romig en hij heeft een relatief hoog vetgehalte. Dat komt doordat het hoofdingrediënt van mayonaise bestaat uit olie. Voordat mayonaise met trots haar naam mag dragen moet ze volgens de wet een minimaal vetpercentage van 70% bevatten. Heb je dus 100 gram mayonaise? Dan is tenminste 70 gram daarvan pure olie!

Wat zit er in fritessaus?

Doordat mayonaise niet per se in menig dieet past, werd in de jaren zestig van de vorige eeuw een gezonder alternatief op de markt gebracht: fritessaus. De slimmeriken van Remia bedachten een nieuwe saus met minder vet én een nieuwe naam. Handig, want ze konden er daardoor in principe alles instoppen wat ze wilden, er was immers nog geen regelgeving voor.

In Nederland is het percentage vet in fritessaus vaak tussen de 25% en 35%, waardoor het een lichtere saus is. Fritessaus bevat ook vaak meer water – als alternatief voor de olie – en extra verdikkingsmiddelen. Daarnaast zit er vaak relatief veel suiker in, waardoor fritssaus zoeter is dan mayonaise.

Het verschil tussen fritessaus en mayonaise

Het hogere vetgehalte van mayonaise zorgt voor een rijke en romige smaak. Door de eidooiers is de smaak vaak intenser, dieper en meer uitgesproken. Mayonaise heeft daarnaast een zure en licht scherpe ondertoon door de toevoeging van azijn of citroensap en de mosterd.

@kellyscleankitchen

How to make mayo! Homemade mayo > store bought! #howtomakemayo #mayo #cooking #sauce

♬ Sunday – HNNY

Fritessaus heeft een milde, zoetere smaak en is minder machtig. Door het lagere vetgehalte is de saus lichter en vaak ook iets frisser. Dit maakt het voor sommige mensen een meer toegankelijke saus, vooral als ze een wat minder zware saus bij hun eten willen hebben.

In de snackbar serveren ze over het algemeen standaard fritessaus op je friet. Heb je dus liever een volvette mayonaise? Bekijk dan goed het aanbod van de cafetaria.

Meer kookinspiratie:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.