Wow: Pitmaster X maakt frikandellen op de barbecue
De frikandel: de één haalt er zijn neus voor op, voor de ander is het een heimelijk genoegen om deze bizarre Hollandse frituur-uitvinding uit de snackmuur te trekken. Maar wist je dat je frikandellen echt niet altijd hoeft te frituren? Youtube-sensatie Pitmaster X bewijst dat je ze ook op de barbecue kunt grillen.
Frikandellen op de barbecue
Frikandellen koop je eigenlijk altijd uit de diepvries (of je kunt ze zelf maken, zoals Yvette van Boven weleens demonstreerde). Vroeger gingen ze altijd in de frituur, tegenwoordig kun je veel soorten ook in de pan of zelfs op de barbecue bereiden.
Voor Pitmaster X, die je in zijn veel bekeken Youtube-video’s alles uitlegt over barbecueën – een mooi aanknopingspunt om dat eens uit te proberen. En met succes.
Frikandellen ‘burnt ends’
Pitmaster X besloot tot het maken van ‘burnt ends‘ van frikandellen. Ben je een beetje een barbecue-aficionado, dan ken je die misschien wel als dé barbecue-klassieker uit Kansas en omstreken. Het zijn de knapperige, donker geroosterde afsnijdsels van het vlees die doorgaans low & slow worden geroosterd. Met een onweerstaanbaar gekarameliseerd korstje.
In de versie die de Pitmaster maakt, besmeert hij de frikandellen eerst met mayonaise. Klinkt misschien een beetje gek, maar die truc ken je ook wel van het grillen van vlees en vis. Daarna wrijft hij de frikandellen in met een spice rub van onder andere paprikapoeder, kerrie, uienpoeder en knoflookpoeder en gaan ze op de barbecue.
Sticky korstje
Na het grillen gaan de frikandellen in stukjes gesneden met boter, suiker en barbecuesaus terug op de grill. Het resultaat: frikandellen met een gekarameliseerd, sticky korstje. Mmm, zo lusten wij ze ook wel!
Kijk voor het volledige recept naar bovenstaande video of op de site van Pitmaster X.