Dit is waarom friet in de winter zoeter smaakt- en andere interessante weetjes over frites
Bestaat er een grotere discussie dan de friet vs patat-kwestie? Hoe je het ook noemt: wij Nederlanders zijn dol op de gefrituurde aardappelstaafjes. Toch is het ene frietje het andere niet. We kwamen erachter dat onze friet in de winter anders smaakt dan in de zomer en dit is waarom.
Nederlanders zijn aardappeleters. Sinds de 17e eeuw zijn er miljoenen kilo’s verorberd. Friet is daar nog niet zo lang onderdeel van. We genieten pas zo’n 155 jaar van deze vettige lekkernij.
https://www.culy.nl/recepten/de-allerbeste-friet-bakken-tips-van-de-vlaamse-expert/
Revolutie van de frietaardappel
Het frietje zoals we die nu kennen, stamt volgens de Fransen uit de tijd van de Franse revolutie. In de straten van Parijs werd de gefrituurde snack verkocht uit verschillende mobiele karren. Via Wallonië en Vlaanderen trok de zegetocht steeds verder naar het Noorden tot het Nederland bereikte.
De patat is in de loop der jaren flink veranderd en heeft heel wat hypes doorstaan. De friet veranderde van raspatat tot krulfriet en van Amerikaanse loaded fries tot Franse allumettes (super dunne krokante frietjes). Toch is de oude vertrouwde Nederlandse snijmaat van zo’n 11 millimeter dik nog steeds torenhoog favoriet in ons land. Dat is trouwens goed terug te zien in de cijfers, want per persoon eten we gemiddeld ruim 18(!) kilo friet per jaar.
Knapperige patat in de zomer
Dan de smaak van de friet, want waarom is die in de winter anders dan in de zomer? Over het algemeen is friet in de winter een stuk zoeter en veel minder knapperig dan in de zomer. Dat heeft met een aantal verschillende dingen te maken.
Aardappelen worden in Nederland geoogst in september en oktober. Wanneer de zomer officieel ten einde loopt, is het voor frietaardappels de perfecte tijd om geoogst te worden. Dat heeft alles te maken met de temperatuur.
Nadat de aardappels van het land komen, worden ze direct naar de (donkere) schuur gebracht, waar ze worden gedroogd en geventileerd. Aardappelen houden namelijk niet van licht en vocht. Hierdoor gaan ze ontkiemen én maken ze meer zetmeel aan. En dat laatste is precies de reden waarom jouw friet in de zomer anders smaakt dan in de winter.
Suiker in een frietaardappel
Door een lage temperatuur wordt de frietaardappel sneller oud en maakt hij meer zetmeel aan. Zetmelen worden in de frituur omgezet naar suiker. Dat maakt je friet een stuk zoeter en slapper. De suikers in de aardappel verbranden namelijk door de hoge temperatuur van de olie. Hierdoor heeft de patat minder tijd om krokant te worden en kleuren ze al snel (te) donker.
Doordat aardappelen bij de boer in de schuur worden opgeslagen voordat ze naar de supermarkt gaan, worden ze al snel te koud. Bewaar je frietaardappelen in de winter daarom dus niet in de tuin of op een te koude plek als je friet wilt bakken. In de voorraadkast is een betere plek om je aardappelen te bewaren. Mits het niet te warm wordt natuurlijk; anders gaan je aardappelen ontkiemen.
Recepten met friet (of patat):
- Culy Homemade: sticky sambalfriet met limoenbladmayo
- Culy Homemade: verslavend lekkere loaded fries in Big Mac-stijl
- Loaded fries met pulled jackfruit, crème fraîche en cheddar