Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 30 jul 2019
Leestijd: 3 minuten

De lekkerste Franse recepten (om dat vakantiegevoel vast te houden!)

Net terug van vakantie in Frankrijk? De ontnuchtering op Nederlandse bodem kan hard zijn. Want waar zijn al die toffe bakkers, charmante Franse bistro’s en dat Mediterraanse palet van geuren, en smaken? Geen nood: met deze Franse recepten haal je al dat lekkers in een handomdraai zelf weer in huis!

Oh La France, we krijgen maar niet genoeg van jou. Van ratatouille tot crème brûlée en entrecôte: wij sommen de lekkerste Franse recepten op. C’est ça l’amour!

De lekkerste Franse recepten

1. Gougère (Franse kaassoesjes)

Deze Gougères zijn lichte, luchtige en hartige soesjes met kaas in het deeg. Één hap van zo’n soesje en je bent verkocht, kaasliefhebber of niet. Ze zien er best spectaculair uit maar qua werk valt het reuze mee. Aanrader!

Gougères van Alain Caron
De bijbel van de Franse keuken

2. Franse uiensoep

Deze uiensoep is een klassieker der klassiekers en zit vol met vitaminen en smaak. Bovenop de uiensoep komen twee toastjes met gegrilde Parmezaan, mozzarella en appel die met soepkom en al in de oven worden gegrild. Dé-li-cieux.

Franse uiensoep basisrecept
ZTRDG

3. Spiraal ratatouille

Deze ratatouille is een heerlijk groentegerecht dat zijn oorsprong heeft in de Provençaalse keuken van Nice. Leuk aan dit recept van Matt Preston is dat ‘ie naast aubergine en courgette ook flespompoen gebruikt. Da’s weer net iets anders dan de klassieke ratatouille, maar oh-zo-lekker!

Spiraal Ratatouille Matt Preston
Yummy Quick Easy

4. L’aligot

Ooit al eens l’aligot gegegeten? Dit is een goddelijk smeuïge aardappelpuree waarbij je als je’t goed doet lánge draden van kunt trekken. Het recept kan je hier vinden. Opgepast: de puree is zó lekker dat je binnen de kortste keren verslaafd bent.

L'Aligot van Alain Caron
De bijbel van de Franse keuken

5. Entrecôte van de grill met persillade

Wie Franse keuken zegt, zegt entrecôte. In dit recept van entrecôte onder de grill krijgt het vlees een laagje persillade van fijngehakte peterselie en knoflook. Ongelooflijk zomers en lekker!

entrecôte van Alain Caron

6. Sauce vierge (frisse tomatensaus)

Deze sauce vierge is een frisse, lichte saus met heel veel verse tomaten, olijfolie, citroen en veel kruiden. Lekker bij vis, maar ook bij kip of pasta! Het is echt zo’n saus die je hartje zomer overal bij klaarmaakt.

sauce vierge recept tomatensaus
Nancy van Batenburg voor Culy

7. Klassieke groene salade (zoals je die in Frankrijk krijgt)

Deze groene salade staat bijna zonder uitzondering op iedere Franse menukaart. Hij is dan ook heel erg lekker bij een mals stuk vlees of bij mosselen. Geheim ingrediënt? Dijonmosterd.

klassieke groene salade

8. Franse appeltaart met frangipane

Zoek je nog een toetje? Met deze Franse appeltaart waan je je meteen in een charmante Franse bakkerij met de beste patisserie. Door de schijfjes appel in een roos te schikken wordt de taart op z’n beurt een streling voor het oog.

Franse appeltaart

9. Eclairs met salted caramel en chocolade

Gun jezelf de ultieme verwennerij en maak deze éclairs. We maakten zowel een variant met chocolade en pistache als één met karamel en zeezout. Lijkt moeilijk? Als je de stappen van dit recept stap voor stap volgt, kan er eigenlijk niets misgaan!

Chocolade éclairs

10. Oreo crème brûlée

Nou goed, nog ééntje dan! ‘t Is dat de Fransen zo véél lekkere recepten hebben. Deze crème brûlée freestylet op het klassieke recept door Oreo-koekjes in het beslag te verwerken. Niet normaal lekker.

Oreo crème brûlée
Nancy van Batenburg voor Culy

Meer over de Franse keuken

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.