Vers fruit kopen en bewaren: 7 fouten die jij niet gaat maken
Of je nou fruit door een smoothie gooit, in een taart stopt of in een fruitsalade: rijp, vers fruit is het allerlekkerst. Soms is het alleen best lastig om fruit goed vers te houden. Wij delen daarom 7 veelgemaakte fouten, zodat jij voortaan precies weet hoe fruit het langst vers blijft.
1. Onrijp fruit kopen
Het is heel logisch om vers fruit onrijp te kopen, zodat het fruit op de fruitschaal nog kan rijpen. Plot twist: niet alle fruitsoorten rijpen nog na het moment van aankoop. Alleen fruit dat van nature gas (ethyleen) produceert, zal wel nog rijpen. Bijvoorbeeld bananen of perziken. Fruit zonder dit gas, zoals aardbeien en ananas, rijpen niet meer. Handig om te weten!
2. Fruit met plekjes overslaan
Tuurlijk wil je geen fruit dat bijna aan het weglopen is. Maar lelijk fruit betekent niet automatisch slecht fruit. Door elk product met een plekje over te slaan, sla je misschien wel prima fruit over. Soms krijg je zelfs korting op fruit dat niet meer honderd procent perfect is. Slim, want zo kan je van nog meer fruit genieten! Ook goed om dit te doen in het teken van duurzaamheid.
3.Een fruitschaal is niet ideaal
Het staat zo leuk, alle vitaminebommetjes bij elkaar. Een fruitschaal is dan ook in veel huishoudens te vinden. Toch is het niet altijd ideaal, vanwege de eerdergenoemde productie van gas. Een banaan naast een appel leggen, kan ervoor zorgen dat de appel overrijp wordt of zelfs sneller gaat rotten.
4. Gewassen fruit bewaren
Een andere fout die gemaakt wordt, is vers fruit eerst wassen, om het vervolgens te bewaren. Op deze manier kan fruit sneller gaan rotten. Door het overtollige vocht op gewassen fruit groeien bacteriën sneller. Zeker bij bijvoorbeeld delicate bessen. Niet zo handig! Was daarom pas je fruit op het moment dat je het gaat opeten.
5. Fruit niet wassen
Fruit van tevoren wassen is niet zo handig, maar fruit wassen moet je wél altijd doen. Hierbij maakt het niet uit of je de schil wel of niet eet. Zelfs als je een stuk vers fruit aan het pellen of snijden bent, kunnen er bacterieën meekomen. Dat willen we natuurlijk niet. Altijd wassen dus.
6. Fruit bij groenten leggen
Het lijkt zo slim, ruimte te besparen door groenten en fruit samen te bewaren. Helaas pindakaas: da’s geen smart move. Hoe werkt dit precies? Door het eerdergenoemde stofje ethyleen kunnen groenten sneller gaan rotten. Scheid dus je groenten van je vers fruit. Of gebruik een slimme veggie-keeper. Tenzij je wél wilt dat bepaalde producten sneller rijp worden. Dan is het juist slim om er een banaan bij te leggen.
7. Koelkast of niet?
Een van de meest voorkomende fouten in de keuken is fruit wel of niet in de koelkast leggen. Dat is ook lastig, maar wij leggen het graag uit. Exotische vruchten, zoals banaan, mango en meloen leg je neer op het aanrecht of in een schaal. Ook alle citrusvruchten kun je hier het best bewaren (maar als het erg warm is, kun je ze wel in de koelkast leggen).
Maar het meeste fruit blijft het langst goed in de koelkast, zoals appels, peren, perziken, kiwi, druiven, aardbeien, bessen, kersen en frambozen. Het kan ook op de fruitschaal, maar dan blijft het simpelweg minder lang goed.
Ook goed om te weten: banaan (maar ook appel, peer en perzik) stimuleert het rijpingsproces bij ander fruit. Dus pas op met de gele rakkers en leg ze apart als je wilt dat je fruit niet te snel rijpt.
Meer weten over fruit?
- Dit is waarom je fantastisch kunt bakken met gevriesdroogd fruit
- Trend: vegetarische ceviche van groente en fruit (zonder vis!)
- Zo maak je vegan pulled pork van… jackfruit!