Fotoserie + uitleg: hoe wordt Ben & Jerry’s ijs gemaakt?
In Waterbury, Vermont (Amerika) staat een enorme Ben & Jerryโs ijsfabriek. The Daily Meal mocht er een kijkje nemen en maakte deze toffe fotoserie.
De fabriek in Vermont
1) De ingrediรซnten komen de fabriek binnen. Die zijn afkomstig vanuit de hele wereld, maar het merendeel (zoals de eieren en alle zuivel) zijn afkomstig van lokale boerderijen inย Vermont.
2) Een โbasismengselโ van melk, room, eidooiers en natuurlijke stabilisatoren worden gemixt in grote tanks. Voor chocolade-ijs wordt 300 kilo cacaopoeder toegevoegd tijdens deze stap. Het mengsel wordt vervolgens verwarmd tot 82 graden en daarna weer snel afgekoeld, waardoor een mooi zuiver product met een gelijkmatige consistentie ontstaat. Daarom is โt ijs dus zo lekker glad.
3) Het mengsel wordt verder afgekoeld tot 2 graden, in tanks waar wel 3700 liter in past. De basismix heeft nu de consistentie van een soort natte milkshake. Het ijs-to-be gaat daarna naar de zogeheten Flavor Vats. Dit is het punt waar vloeibare aromaโs worden toegevoegd, zoals vanille uit Madagascar en koffie uit Mexico. Het geheel wordt dan opnieuw bevroren tot -5 graden.
4) Op naar de Chunk Feeder! Dit is het moment waarop stukjes vulling worden toegevoegd, zoals noten, kersen, en chocolate-chips.
Het mengsel gaat daarna naar de Swirl Feeder. Dit is een top secretย proces waar de bijzondere Ben & Jerryโs sausjes worden toegevoegd. Hier wordt de beroemde karamel, fudge, pindakaas, en alle andere โswirlsโ toegevoegd. Deze worden gelijkmatig verdeeld over de mix.
Nu kunnen de bekers gevuld worden met het ijs. Een machine vult de bekers en doet de deksel erop โ en dat 150 keer per minuut. Twee werknemers houden voortdurend de machine in het oog om ervoor te zorgen dat alles soepel verloopt.
Op dit punt ziet het ijs eruit als een dikke milkshake. Iedereen die werkt voor B&J zal je vertellen dat het ijs op exact dit moment het allerlekkerst is.
5) Op naar de diepvries. De ijsbekers worden in een gigantische diepvries gezet, waar het 34 graden onder nul is. Na anderhalf uur zijn de bekers volledig bevroren.
6) Het is hier mega koud. Het is er -34 graden, maar het is er ook winderig, waardoor de gevoelstemperatuur op -56 ligtโฆ
7) De laatste stap voordat het ijs naar de verkooppunten wordt verscheept, is de Bubbler. Hier worden de bekers per acht verpakt in plastic. Goede reis, lekker ijsโฆ