Redactie
Redactie Inspiratie 1 nov 2015
Leestijd: 4 minuten

Foodiebackpacker Derya: een reizende kok aan huis

Een kok aan huis die de wereld rondreist om zo zijn dromen waar te maken. Dat klinkt misschien too good to be true, maar realiseerde de Turkse Derya toch echt. Onlangs kwam hij langs bij Culy thuis en kookte hij in ons ieniemienie Amsterdamse keukentje een heerlijk comforting diner. 

De in Turkije geboren Derya (36) werkte ruim tien jaar als eigenaar van een toerismebedrijf en manager van een succesvolle nachtclub in Istanbul, maar besloot vier jaar geleden dat het tijd werd voor iets heel anders. In plaats van bezig te zijn met de dingen die hem écht gelukkig maakten, was hij namelijk vooral in de weer met materiële zaken en raakte hij meer en meer verveeld.

Na een reis te hebben gemaakt door Europa wist hij het zeker: hij zou een kleinschalig restaurant openen, met slechts een paar tafeltjes en hemzelf in de keuken. Hoewel Derya geen culinaire opleiding heeft gevolgd, kookte hij al sinds zijn puberteit en organiseerde hij etentjes voor vrienden.

Anders dan gepland kwam Derya in contact met EatWith.com, een bedrijf dat wereldwijd etentjes organiseert in de huizen van bekende en minder bekende chefs, en begon hij met hen samen te werken.

Van manager tot foodiebackpacker

Tijdens het eerste etentje voor EatWith.com kreeg hij een eye opener: zou het niet mogelijk zijn om te koken voor mensen en tegelijkertijd de wereld rond te reizen? Inmiddels was hij al een blog begonnen over eten en reizen, en tijdens een trip naar Moskou vond hij een groepje mensen voor wie hij thuis mocht koken. Via Facebook kreeg Derya steeds meer aanhang en met name ook de aanvragen voor diners bleven binnenstromen.

Inmiddels zijn is hij twee jaar verder, heeft hij 22 landen rondgereisd, meer dan 30 steden bezocht en kookte hij tijdens ruim 80 etentjes voor meer dan 800 mensen. Ook heeft Derya een een sponsor (het Turkse drankje YeniRaki), werkt hij samen met een PR-bedrijf en begint hij in december aan een tour door Azië. Het leven gaat hem voor de wind.

Hoe werkt het precies?

Op zijn blog en Facebook-pagina geeft Derya ruim van tevoren aan op welke dagen hij waar zal zijn. Ben je geïnteresseerd? Dan kun je een ‘reservering’ maken via zijn website en na een bevestiging weet je dat het gelukt is.

De kosten zijn gemiddeld €35,- per persoon, waarbij je wel ten minste met z’n zessen moet zijn. Vervolgens neemt Derya de ingrediënten mee en zorg jij voor de drankjes. Daarbij zijn een oven en een staafmixer een must. 

Als je het leuk vindt (en er de ruimte voor hebt) kun je een slaapplek aanbieden, maar dit is niet verplicht. Voor de dag zelf spreek je samen een tijdstip af dat hij kan beginnen en hoef jij alleen nog maar aan tafel te schuiven.

Culy ontdekt…

Na een dag werken stond Derya precies op tijd bij ons op de stoep. Met een paar tassen vol ingrediënten van de markt en een glimlach van oor tot oor nam hij intrede in ons kleine Amsterdamse domein.

Vrijwel meteen was het ijs gebroken en konden ook wij met een gerust hart aan tafel zitten: het is toch wat als een onbekende in je favoriete plek in huis aan de slag gaat. Ongeveer een uurtje later kwamen de eerste gerechtjes op tafel.

In plaats van een standaard gangenmenu werkt Derya met rondes en verschilt het iedere keer wat je op tafel krijgt. De gerechten zijn een mix van Turkse klassiekers en invloeden van over de hele wereld.

Basilicumhummus
Geroosterde-paprikasalade met Turkse yoghurt, knoflook en geroosterde walnoten
Rucolasalade met verse vijgen, sinaasappel en avocado

Het diner werd afgetrapt met Turkse mezzes: van basilicumhummus tot geroosterde-paprikasalade met Turkse yoghurt, knoflook en geroosterde walnoten, en van rucolasalade met verse vijgen, sinaasappel en avocado tot tonijntartaar.

Erna volgden verschillende gerechten, van klein tot groot. Zo kregen we coquilles in sinaasappeljus, geroosterde-auberginepuree met béchamelsaus en garnalen, gebakken aardappeltjes met perfect gegaarde zalm en toe een dip van chocoladehalva met crostini’s.

Coquille in sinaasappeljus

Wat vonden we ervan?

De gerechten kunnen per diner verschillen, maar de hoeveelheid die wij kregen is wel representatief. En als je nagaat wat je daarvoor betaalt, vinden wij de prijs-kwaliteitverhouding dik in orde. Wel gaat Derya wat rommelig te werk, iets wat we maar moeilijk konden loslaten.

Hoewel het voor ons dus echt even wennen was om een wildvreemde in je eigen huis voor je te laten koken, vonden we het een ontzettend leuke en vooral bijzondere ervaring. Niet alleen het eten was vernieuwend en goed van smaak, ook de aanwezigheid van Derya (die af en toe aanschuift om mee te eten en te kletsen) is gezellig en inspirerend.

Foodiebackpacker Derya is te vinden op zijn blog en Facebook-pagina, en is van 25 tot en met 30 november terug in Nederland om te koken.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.