Zo style je de ultieme foodie kerstboom (who needs kerstballen anyway?)
De kerstversiering mag weer uit de kast en we staan te pópelen om de kerstboom op te tuigen. Maar een échte foodie stylet zijn kerstboom in een food thema. Hoe je dat doet? Dat laten we je zien. Van worsten tot aan je mooiste food foto’s: het kan állemaal de boom in.
De enige uitdaging wordt nog proberen om niet al je kerstversiering op te eten voor het eerste kerstdag is.
6 x ideeën voor een foodie kerstboom
Kerstversiering voor foodies
Als je erop gaat letten, zie je pas hóé veel kerstballen en andere kerstboomversieringen er in food thema zijn opgedoken in de afgelopen jaren. Het Amsterdamse kerstballenmerk Vondels ging voorop, maar vele culinaire kerstballen volgden. Van chilipepers tot aan knoflookbollen met glitter, alsook de kerstbal-kroket (speciaal voor Groningers is er overigens de eierbal-kerstbal, dit jaar dan ook nog eens in een duurzaam jasje).
Ook dit jaar is de keuze weer reuze, zo spotten we ondermeer een blikje ansjovis-kerstbal bij AH, een Ratatouille-achtige chef-muis en zelfs een stuk lasagne en een chocolate chip cookie. Opvallend is ook het grote aanbod in sushi-kersthangers, desgewenst uit te breiden met een dim sum-stoommandje,
Misschien niet de meest betaalbare optie, maar wie zijn kerstboom gewoon elk jaar uitbreidt met één speciale foodie-kerstbal, bouwt over de jaren natuurlijk een mooie collectie op.
Tony’s kerstreep
Het is je misschien nooit opgevallen omdat je te druk was met die reep in je mond proppen, maar de kerstrepen van Tony’s Chocolonely (verkrijgbaar in de smaken glühwein, gemberkoekjes en mint candy cane) zijn erop gemaakt om in de kerstboom te hangen.
In de chocoladereep zit namelijk een kerstboom gestanst die je eruit kunt breken. Daarin zit een klein gaatje, waar je alleen nog maar een touwtje doorheen hoeft te halen. Et voilà: uw Tony’s Chocolonely kerstboomhanger is een feit. Onmisbaar voor de echte fans.
WORSTPOST worstjes van Brandt & Levie
Brandt & Levie ken je natuurlijk van de lekkerste worsten van Nederland. Onmisbaar bij de borrel; wij hebben ze altijd in huis. Wil je iemand anders blij maken met deze lekkernij, dan kan dat vanaf nu met WORSTPOST: drie droge worstjes die gewoon door de brievenbus komen binnenvallen.
De decembereditie met vijf worstjes met luxe verrassingssmaken is natuurlijk al helemaal feestelijk. Zelfs zó feestelijk, dat wij ze gewoon in de kerstboom zouden hangen. Te koop via de webshop van Brandt & Levie.
Je mooiste food foto’s
Ben jij zo iemand die altijd eerst boven zijn bord eten hangt om een food foto te maken? Je braaf wachtende tafelgenoten wensen je dan vast regelmatig de boom in, maar met kerst kun je die prachtige food foto’s ook gewoon in de boom hangen. Print ze uit op polaroid-formaat (Lalalab vinden we hier bijvoorbeeld een handige app voor – let wel op de levertijd), maak er een gaatje in en hang ze met een lintje in de kerstboom. Je bent een foodie of je bent het niet!
Ook leuk om te doen met de foto’s van je favoriete etentjes met vrienden en familie waar je warme herinneringen aan hebt.
Kerstkoekjes
Voor het ultieme kerstgevoel, net als vroeger: kerstkoekjes bakken, daar een gaatje in maken en die in de boom hangen. Knusser wordt het niet in het leven.
Deze kerststerrenkoekjes met citroenschil hang je zo aan een lintje in de kerstboom, maar we hebben ook nog andere recepten voor kerstkoekjes voor je. Het gaatje maak je bijvoorbeeld door met een mini-koekjesvorm (denk aan een sterretje) een gaatje uit te steken waar een lint doorheen kan. Maar je kunt er ook een satéprikker voor gebruiken. Na het bakken rijg je het lint erdoorheen.
Maak een food slinger
Vroeger – zeker in Amerika – werd er nog weleens popcorn aan een draad gehesen bij wijze van kerstslinger. De witte gepofte maïskorrels hebben namelijk met een beetje fantasie wel wat weg van sneeuw. En dat staat verrassend leuk.
De ultieme wijnfan kan dit kunstje ook nadoen met een berg wijnkurken. Ook heel nostalgisch: kaneelstokjes of schijfjes sinaasappel die je eerst laat drogen in de oven (zo doe je dat). Ruikt nog lekker ook, let maar op.
> Mooie bijkomstigheid: het houdt ook de kat uit de kerstboom.
Kerst weer voorbij? Eet je kerstboom op
Nee, niet meteen buiten bij het afval zetten, die kerstboom! Want wist je dat sparrennaalden geweldige smaakmakers zijn voor de meest uiteenlopende gerechten? Biermerk Lowlander (die ook al eerder bier met sparrennaalden maakten) liet het ons samen met topchefs Joris Bijdendijk, Samuel Levie, Rudolf Brand en René van der Weijden al eens ervaren met gerechten als carbonara met olie van sparrennaalden en een toetje met kerstboomschuim.
Mocht je staan te popelen: er is zelfs een boek over gemaakt, getiteld ‘How to eat your christmas tree‘. Bon appétit!