Alles over “Karelian pies”: dé hartige Finse snack om naar te verlangen
Tijdens een culinair uitje naar Zuid-Finland ontdekte Culy’s Winnie “Karelian pies”. Deze hartige happen zijn daar razend populair en wij denken te begrijpen waarom…
Een snack met Slavische invloeden
De Finse keuken kent zowel Westerse als Slavische invloeden. Brood (met name zacht brood) en langzaam gegaarde vleesstoven zijn typische voorbeelden van die laatste categorie. Ook Karelian pies vallen daaronder.
De oorsprong ligt in het Finse Karelia. Door verlies van grondgebied na de Tweede Wereldoorlog moest de plaatselijke bevolking uitwijken naar verschillende delen van het land. Zoals dat gaat namen zij hun eigen specifieke eetcultuur – inclusief Karelian pies – met zich mee en sindsdien is de hartige snack niet alleen in Karelia, maar over het hele land een populaire snack.
Karelian pies in een notendop
De kans is groot dat je de hartige taartjes aantreft bij buffetten in hotels of bij feestelijke gelegenheden en als dat niet het geval is, ”dan zijn we erg teleurgesteld” – aldus onze Finse gastvrouw. Maar wat maakt ze nu zo lekker?
Alles begint ten eerste bij een simpel deeg van roggemeel. Dit wordt ter grootte van een cd uitgerold en gevuld met een op smaak gebrachte vulling van aardappel of rijst. Volgens een specifieke techniek wordt het deegje zo elegant mogelijk rond de vulling gedrapeerd – een proces dat er veel makkelijker uitziet dan het is.
Alvorens ze de oven ingaan, worden ze nog ingesmeerd met een extra laagje gesmolten boter. Je leest het al: Karelian pies zijn koolhydraatbommetjes waarbij ook nog eens de boter niet geschuwd wordt.
Wij snappen wel dat dat exact is waar je naar verlangt als je snel wat comfort zoekt. Al helemaal als je alle afzonderlijke ingrediënten vers en met liefde maakt – iets wat altijd een positief smaakverschil oplevert.
Toppings
Zijn de taartjes mooi gebakken? Tijd om ze nog even te beleggen met toppings. En waar ontbreekt het ‘t land van de duizend meren niet aan? Vis! Zalm is bijvoorbeeld een veelvoorkomende optie, al dan niet in combinatie met eiersalade en dille.
Ook paddenstoelenspread is een goede optie – ook weer van paddenstoelen uit de Finse bossen. De Finnen drinken hier trouwens graag een kopje koffie bij, zo rond vieren in de middag. Het is eens wat anders dan een kaneelbroodje, maar wij vinden dat nou juist zo leuk.
Meer uit Scandinavië?
- Alles over ‘butter eye buns’ hemelse boterbroodjes uit Finland
- Culy Homemade: kardemummabullar (Zweedse kardemombroodjes)
- Culy Homemade: smeuïge Deense droomtaart met kokos (Drømmekage)