Megin Kimmijser
Megin Kimmijser Inspiratie 17 feb 2025
Leestijd: 4 minuten

De állerlekkerste feta scoren wordt een eitje met deze feta-gids

Feta is een van die kazen die je overal ter wereld kunt kopen, maar zijn oorsprong ligt in Griekenland. Deze zoute, kruimelige kaas, die vaak gemaakt wordt van schapen- of geitenmelk, is veelzijdig in de keuken en een absolute favoriet in mediterrane gerechten. Of je nu een Griekse salade maakt, een pastitsio bereidt of gewoon wat feta in je broodje stopt, je wilt natuurlijk wel de lekkerste feta in huis halen. Maar hoe kies je nu de beste? In deze feta-gids ontdek je alles wat je moet weten over feta, van de verschillende soorten tot waar je de lekkerste vindt.

Wat is feta eigenlijk?

Feta is een zogeheten geperste kaas, die in zijn meest klassieke vorm wordt gemaakt van schapen- en/of geitenmelk. De naam ‘feta’ is beschermd door de Europese Unie, wat betekent dat alleen kaas die in Griekenland wordt gemaakt volgens strikte richtlijnen, de naam ‘feta’ mag dragen. De kaas wordt vaak ondergedompeld in zoutwater, wat zijn karakteristieke zoute smaak en kruimelige textuur geeft.

Soorten

Het kan niet ontbreken in de feta-gids: welke verschillende soorten feta zijn er? De keuze hangt af van je smaakvoorkeuren en het gerecht dat je wilt maken. De meest gangbare feta komt voor in twee varianten: in olie of in water. Feta in water heeft meestal een wat mildere smaak, terwijl feta in olie vaak een rijkere, vollere smaak heeft. Dit komt doordat de olie de smaken van de kaas intensifieert.

Een andere bijzondere variant is barrel aged feta, die gerijpt is in eikenhouten vaten. Deze versie heeft een dieper, rokerig aroma, ideaal voor liefhebbers van een complexere, diepere smaak.

Griekse gebakken feta uit de oven
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

De lekkerste feta uit de supermarkt

Hoewel je feta het best in de kaaswinkels kunt kopen, zijn er ook prima opties in het gewone supermarkt-schap. Veel supermarkten bieden authentieke Griekse feta aan, vaak met een DOP-keurmerk (Denominazione di Origine Protetta). Je vindt er ook opties die in olie zijn bewaard, waardoor ze vaak een vollere smaak hebben.

Kook je regelmatig met feta, dan kan het de moeite waard zijn om een grotere hoeveelheid van de kaas aan te schaffen, bijvoorbeeld in de grotere emmers die in de koeling van de supermarkt liggen of bij kaaswinkels te krijgen zijn.

In de keuken

Feta is ideaal voor bizar veel gerechten. Ogechi, receptontwikkelaar bij Culy, vertelt:  “Ik gebruik feta het meest in Griekse gerechten, zoals pastitsio en Griekse salade. Ik ben heel benieuwd naar tiopita, een pastry van feta en honing die je onder andere bij Kafenion kunt halen! En ik vind feta vaak een goede vervanger voor queso fresco in Mexicaanse gerechten, zoals taco’s.”

Vegan feta

Ben je veganist? Dan raadt Ogechi de vegan witte kaas van Violife aan. “Die is heerlijk en niet zo scherp.” De mogelijkheden zijn eindeloos: van een simpele Griekse salade tot een luxe borek met venkelzaad, feta en honing – een recept dat Ogechi binnenkort op Culy zal delen.

Daarnaast kun je feta ook gebruiken als topping voor pizza, in een quiche, of in combinatie met geroosterde groenten. De scherpe, zoute smaak van feta maakt elk gerecht net wat spannender. Dus, of je nu een fan bent van de klassieke gerechten of nieuwe combinaties wilt uitproberen, deze feta-gids helpt je om feta op verschillende manieren te gebruiken.

Feta rolletjes met crispy hot honey
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Meer lezen over feta?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.