Feit of fabel? 12 interessante weetjes over wasabi
Wasabi is overal te koop, meestal in tubes. Zelfs bij de supermarkt en sommige winkels die zich niet eens hoofdzakelijk op voedsel richten! Toch is dat even héél wat anders dan verse wasabi: een bijzonder plantje dat al eeuwenlang wordt gebruikt en gegeten. Culy duikt in feiten en fabels over wasabi en ontdekt 12 interessante zaken.
1. Wasabi groeit aan een plant
Verse wasabi komt van de wasabi japonica: inderdaad, van een plant dus. Het is de stam van die plant die wordt gebruikt. Veel mensen denken dat het de wortel van de wasabi japonica is, maar het is in feite de stam. Dat gedeelte lijkt erg op mierikswortel.
2. Wasabi bestaat sinds de jaren ’90
Wrong! De wasabiplant is er al sinds het jaar 794! Dat schrijven botanische boeken en woordenboeken in ieder geval. Pas tussen 1990 en 2000 werd het wereldwijd populair, met dank aan de opkomst van sushirestaurants overal ter wereld.
3. De blaadjes en steeltjes zijn ook eetbaar
Een groep Japanners ontdekte verse wasabi een aantal eeuwen geleden en begon het als smaakmaker bij zalm en rundvlees te eten. Later begonnen ze ook de blaadjes en steeltjes te gebruiken, en dan met name om ze in te leggen en vervolgens te eten als groente. Die kun je dus prima eten!
4. Wasabi komt uit Japan
Wasabiplanten groeien oorspronkelijk langs rivierbeddingen in valleien in Japan. Maar ook in Taiwan, Thailand, Korea, Israël en Nieuw-Zeeland wordt wasabi geoogst. Tegenwoordig zelfs in Amerika en Engeland.
5. Nederlandse wasabi komt eraan!
Klopt als een bus: ondernemer Léon van Rijswijk van Sir.Green Wasabi importeert de echte wasabi uit China en is bezig met het opzetten van een wasabi teeltbedrijf in het zuiden van Nederland. Als alles goed gaat, kan daar Nederlandse wasabi worden geproduceerd.
6. Verse wasabi koop je in een tube
Fabel! De wasabi die je aantreft in de supermarkt, is nepwasabi, gemaakt van geraspte mierikswortel. Dat komt vooral omdat verse wasabi gevoelig is voor bederving en lastig te telen is. In plaats van wasabi japonica wordt er dan gebruik gemaakt van mierikswortel, mosterd, radijs en bladgroen. Soms wordt het goedje gekleurd met groene kleurstof of met spinazie.
7. Echte wasabi is peperduur
Omdat de wortel zo snel bederft en niet overal kan groeien, hangt er inderdaad een gepeperd prijskaartje aan het plantje. Een wasabiplant kan zo € 230,- euro per kilo kosten.
8. Verse wasabi wordt gemalen
Nope: voor echte wasabi wordt de stam van de wasabiplant geraspt. Dat gebeurt meestal op een speciale rasp, die oroshigane of oroshiki wordt genoemd. Die zijn vaak van metaal.
9. Er komt haaienvel aan te pas
De traditionele wasabiplankjes zijn gemaakt van hout met daarop een écht haaienvel. Het gedroogde haaienvel raspt – in tegenstelling tot een gewone rasp – niet alleen stukjes van de stam, maar raspt de wortel veel fijner. Daardoor krijg je een fijnere textuur en komt de smaak beter tot zijn recht.
10. Echte wasabi is lang houdbaar
Helaas: verse wasabi verliest binnen 15 tot 20 minuten niet alleen zijn kleur, maar ook veel van zijn smaak. Het goedje smaakt dan minder sterk. Daarom raspen echte sushichefs wasabi ook ter plekke voor je, zodat je echte, verse wasabi krijgt.
https://www.instagram.com/p/BWQt-lWjoW_/?tagged=freshwasabi
11. Originele wasabi smaakt nog heter dan nepwasabi
Fabel: verse wasabi smaakt juist iets grassiger, kruidiger en geeft niet meteen hitte af aan je tong. Dat duurt wat langer. Bovendien is de textuur anders: het is geen fijn papje, maar heeft wat meer een geraspte textuur.
12. Wasabi is supergezond
Artsen geloven dat wasabi anti-microbiële en anti-inflammatoire effecten zou hebben. Of in gewoon Nederlands: het doodt bacteriën en voorkomt ontstekingen. Het zou daarnaast ook nog tandbederf, astma en bloedstolsels voorkomen en zorgen voor een goede leverfunctie.
Je kunt echte wasabi eten bij betere sushirestaurants, zoals Yamazoto in het Okura Hotel en Taiko in Amsterdam.