16 x feestelijke toetjes voor de feestdagen (Sinterklaas én Kerst)
De feestmaand is aangebroken! Van Sinterklaas tot Oud & Nieuw en alles daartussenin (lees: Kerst): dat vraagt natuurlijk om een heleboel feestelijke toetjes. Wij zetten Culy’s beste recepten op een rijtje, van een speculaastiramisu tot koffiemousse en zelfs gevulde citroen met Prosecco-sorbetijs.
Culy’s december-regel nummer 1: nooit het toetje overslaan.
Feestelijke toetjes voor Sinterklaas
Speculaastiramisu
Geen lange vingers en koffie, maar speculaasjes en chocolademelk! Dat maakt je tiramisu niet alleen heerlijk winters, maar ook helemaal geschikt voor kinderen (en mensen die gewoon niet zo van koffie houden).
Extra leuk: van tevoren zelf de speculaas bakken, en samen met je kinderen de tiramisu met strooigoed versieren.
> Ga naar recept: Culy Homemade: speculaastiramisu (voor Sinterklaas!)
Dame blanche met speculaas
Zo simpel, doch zo lekker: da’s ongeveer hoe wij een dame blanche zouden omschrijven. En als je buik al vol zit met pepernoten, wil je natuurlijk geen uren in de keuken meer staan voor een uitgebreid toetje.
Daarom maakten we deze dame blanche op de Sinterklaas-manier: de chocoladesaus vervangen we door gesmolten speculaas. Werkt fantastisch!
> Ga naar recept: Culy Homemade: Sinterklaas dame blanche met speculaas
Apfelstrudel met speculaas
Wie fan is van apfelstrudel, zal deze Sinterklaas-variant helemaal geweldig vinden. Door simpelweg wat speculaaskruimels door je appelvulling te roeren, krijgt de strudel nét die extra touch.
Extra lekker als je ‘m serveert met een bolletje kaneelijs, natuurlijk.
> Ga naar recept: Culy Homemade: apfelstrudel met speculaas (voor Sinterklaas!)
Gourmet-wentelteefjes met kaneel en gebakken banaan
Bij Culy’s Maaike al jaren een vaste traditie op Pakjesavond: gourmetten! En als het apparaat dan toch aanstaat, kun je er net zo goed ook je toetje op bereiden. Toch? Door de banaan te laten karameliseren, heb je een fijne zoete afsluiter van je hartige gourmet-sessie.
Geen trek meer na een avond gourmetten? Dit recept is ook zéér geschikt voor een uitgebreid Sinterklaasontbijt (ja, dat is vanaf nu een ding).
> Ga naar recept: Culy Homemade: gourmet wentelteefjes met kaneel en gebakken banaan
Snelle toetjes voor Kerst
Koffiemousse met tahin-chocoladesaus
Dat sommige mensen het toetje skippen om meteen aan de koffie te beginnen, vinden wij onbegrijpelijk. Maar dat mensen koffie in het toetje zelf verwerken, snappen we dan weer wél heel goed. Vooral als dat toetje nog snel klaar is ook.
En zoals altijd weet Ottolenghi precies hoe hij dat moet doen. Een koffiemousse met een tahin-chocoladesausje, geroosterde noten en amarettikoekjes… Het recept mag van voor Valentijnsdag gemaakt zijn, maar wat ons betreft ademt het Kerst.
> Ga naar recept: Culy Homemade: koffiemousse met tahin-chocoladesaus van Ottolenghi
Raspberry fool met pistachenoten
Ben je wel klaar met die winterse smaken van cranberry, pompoen en speculaas? Voor iedereen die toe is aan iets zomers, bestaat er dit feestelijke toetje met (diepvries)frambozen en een wafeltje als op een zomerse ijscoupe.
En ze noemen dit niet voor niets een raspberry fool: dit toetje is volledig fool proof. Precies wat je nodig hebt!
> Ga naar recept: Culy Homemade: makkelijke raspberry fool met pistachenoten
Feestelijke sundae met pretzels, bruine boter en karamel
Boter smelten en wachten tot ‘ie bruin wordt, pretzels erdoor en even bakken in de oven: da’s alles wat je aan dit toetje hoeft te doen (het liefst op kerstochtend).
Daarna is het een kwestie van roomijs in coupes scheppen, een plens karamelsaus eroverheen en tot slot de pretzelkruimels. Een kind kan de was doen.
> Ga naar recept: Culy Homemade: feestelijke verjaardagssundae met pretzels, bruine boter en karamel
Chocolademousse met kletskopkruim
Chocolademousse is fantastisch, maar kan ook nog best wel een werkje zijn – als je voor de versie met gesplitste eieren gaat teninste. Wij namen echter een binnendoorweggetje door een variant van alleen slagroom en chocolade te maken.
Wij zijn fan van het kletskopkruim als topping, maar je kunt natuurlijk ook voor iets anders kiezen. Denk: wat diepvriesfruit of geschaafde witte chocolade.
> Ga naar recept: Culy Homemade: ontzettend makkelijke chocolademousse met kletskopkruim
Het makkelijkste bladerdeeg-fruittaartje ooit
Heb je al zo uitgepakt met het voorgerecht en hoofdgerecht dat je geen zin hebt om óók nog een uitgebreid toetje te maken? Snappen we. Gelukkig betekent dat natuurlijk niet dat je helemaal geen toetje kunt eten.
Bladerdeeg, wat suiker en diepvriesfruit: da’s (bjina) alles wat je nodig hebt om een supersnel dessert op tafel te zetten. Beetje poedersuiker erop et voilà: jouw feestelijke toetje kan op tafel.
> Ga naar recept: Culy Homemade: het makkelijkste bladerdeeg-fruittaartje ooit
Makkelijk toetje met fruit en kletskoppen
Oké oké, we zeiden net wel dat het bladerdeegtaartje het makkelijkste toetje ooit was – maar deze variant met fruit en kletskoppen is misschien nóg makkelijker. Je kunt elke soort fruit gebruiken, dus kies vooral wat jij lekker vindt.
Het idee: leg een kletskop op een bordje, schep daar wat mascarpone met kardemom op en wat van het fruit. Herhaal dit en dek af met een kletskop. En vooruit, als je dan toch zoveel tijd hebt bespaard, kan er ook wel wat poedersuiker bovenop.
> Ga naar recept: Culy Homemade: makkelijk toetje met fruit en kletskoppen
Uitgebreidere feestelijke toetjes voor Kerst
Glühwein-cheesecake
Cheesecake is natuurlijk altijd goed. Glühwein ook. Dus glühwein-cheesecake? YES PLEASE. En ja, natúúrlijk eet je die met een warm glas glühwein ernaast.
De cheesecake zelf ziet er – op de roze kleur na – misschien niet fantastisch uit, maar het goede nieuws is dat je helemaal los kunt gaan met de decoratie. Eetbare gouden glitters, anyone?
> Ga naar recept: Culy Homemade: glühwein cheesecake (het perfecte toetje voor de feestdagen!)
Îles flottantes met salted caramel
Een sterk staaltje cuisine française: dat zijn deze îles flottantes. Zo’n île flottante bestaat uit een wolkje van licht, luchtig eiwitschuim, drijvend in een zee van crème anglaise. Daarop doen wij nog wat salted caramel en amandelschaafsel. Chiquer wordt het niet.
Wil je eerst graag oefenen met dit klassieke feestelijke toetje? We beloven je dat het voorproeven helemáál niet erg zal zijn.
> Ga naar recept: Culy Homemade: îles flottantes met salted caramel
Gevulde citroen met Prosecco-sorbet
Een zelfgemaakte Prosecco-sorbet in een (eetbare!) boterzachte citroenschil: als er íets kerstwaardig is, is het dit wel. Reken maar dat jij de show steelt met dit feestelijke toetje.
Vind je de geconfijte citroenschil toch wat te veel gedoe? Hol dan een citroen uit en schep de sorbet daarin. Je kunt dan de schil niet opeten, maar het staat alsnog heel erg leuk.
> Ga naar recept: Culy Homemade: gevulde citroen met Prosecco-sorbet
Crêpes met salted caramel
Dit recept staat misschien onder het kopje ‘uitgebreid’, maar da’s vooral omdat je zelf de karamel maakt en even flensjes moet bakken – moeilijk is het zeker niet!
En o ja: van de salted caramel houd je genoeg over om in een potje te bewaren en tijdens de feestdagen nog van te snoepen. Maak er salted caramel popcorn mee of salted caramel meringues bijvoorbeeld.
> Ga naar recept: Snelle crêpes met salted caramel (een makkelijk dessert!)
Pompoen-panna cotta met pecan en witte chocolade
De winterse smaak van pompoen, gecombineerd met de romigheid van panna cotta: dat blijkt dus een match made in heaven. Vooral als je bovenop wat pecannoten toevoegt voor de crunch!
Extra fijn: dit toetje kun je gewoon lekker de dag van tevoren maken, omdat het toch moet opstijven. Heb je met de Kerst zelf geen stress.
> Ga naar recept: Culy Homemade: pompoen panna cotta met pecan en witte chocolade
Amandeltaart met limoncello (torta de Santiago)
Krijg je gasten die glutenvrij eten? Dan is deze torta de Santiago – si, de España – perfect als feestelijk toetje. Die wordt namelijk niet gemaakt van gewone bloem, maar van amandelmeel.
Met het laagje poedersuiker kun je spelen door er een kerstpatroontje op te maken. Knip wat sterren van papier, leg die op de taart en bestrooi ‘m dan met poedersuiker. Papiertjes eraf en je hebt een prachtige feesttaart!
> Ga naar recept: Amandeltaart met limoncello (torta de Santiago)