Nationale Kookboekenweek: de favoriete kookboeken van 2018 van de Culy-redactie
Het is Nationale Kookboekenweek! Van 10 t/m 18 november staan alle boekhandels in het teken van de lekkerste kookboeken en boeken over eten. Bovendien krijg je bij aanschaf van zo’n boek een lekker kookboekenweekgeschenk cadeau: ‘De Smaakmaker’ van Paul de Leeuw. Voor ons reden om onze favoriete kookboeken van 2018 op een rijtje te zetten.
Tip: klik op de titels om de boeken meteen aan te schaffen!
Downtime van Nadine Levy Redzepi
Waar René Redzepi van restaurant NOMA natuurlijk de koning is van culinair uitpakken, kookt zijn vrouw Nadine Levy Redzepi praktische, maar goddelijke recepten voor door de week (leuk weetje: ze ontmoetten elkaar in de keuken van NOMA, waar ze allebei werkten!). Toen we haar kookboek nét in huis hadden (nog in de Engelse versie), hebben we er in de eerste week meteen 5 recepten uit gemaakt. Een goede graadmeter voor ons, want het komt zelden voor dat we zoveel recepten uit een kookboek maken – in ieder geval niet binnen zo’n kort tijdsbestek.
Hoeft ook niet altijd, want veel kookboeken zijn alleen al lekker om te lezen of je door te laten inspireren. Maar de recepten van Nadine hebben een soort magic touch: ze zijn niet alleen interessant en bijzonder (zo legt ze een rauwe eidooier in suikersiroop), maar ook heel praktisch en makkelijk toepasbaar (zoals deze prei met vinaigrette en spekreepjes). Zeker handig op een doordeweekse dag, wanneer je uitgeput en hongerig thuiskomt uit je werk.
Home Sweet Home XMAS van Yvette van Boven
Yvette van Boven kwam er tijdens het maken van haar boek ‘Home Sweet Home‘ achter dat ze door de jaren heen een gigantische stapel kerstrecepten had verzameld. Het waren er zó veel, dat ze er een apart kookboek mee kon maken. En dat deed ze.
Home Sweet Home XMAS is een héérlijk kerst kookboek met de sfeer van een relaxed, oergezellig familiefeest waarbij alles kan en mag. Uiteraard weer met fantastische foto’s van haar man, fotograaf Oof Verschuren.
Wij gaan in ieder geval Yvette’s worstenbroodjes met venkel maken (met verse worst van Brandt & Levie). Maar ook de crème van pompoen met steranijs & kreeftenstaartjes en de champagnemousse met vijgen in champagne-lauriersiroop.
Bijdendijk: een keuken voor de lage landen van Joris Bijdendijk
Wat Joris Bijdendijk, chef van RIJKS* zo knap doet, is de Nederlandse keuken heruitvinden. Of de Nederlandse keuken uitvinden, zo je wil. In zijn restaurant zet hij Nederlandse ingrediënten, smaken, smaakcombinaties en gerechten op de kaart en laat hij de hele wereld daarmee kennismaken. Bovendien zet hij een spotlight op belangrijke issues uit de voedselindustrie, bijvoorbeeld: waarom eten we niet wat vaker geitenvlees?
Om die redenen alleen al vinden we dat Joris Bijdendijk een plekje in heel wat eindejaarslijstjes verdient. Maar de chef heeft ook nog eens een prachtig kookboek uitgebracht. In Bijdendijk: een keuken voor de lage landen (dat overigens net op de drempel vóór 2018 verscheen), vind je fantastische gerechten van de chef die je thuis kunt namaken. Als je durft.
Vet van Bas Robben
Eindelijk, een pleidooi voor vet! En wat voor één! In zijn gelijknamige kookboek laat Bas Robben zien waarom vet de ultieme smaakmaker is in een goed gerecht. Want we kunnen het niet vaak genoeg zetten: vet is niet vies of eng, vet is smaak! Dat legt Bas je ook haarfijn uit. En alles wat je ermee kunt doen: konfijten, conserveren, frituren, infuseren enzovoorts. Die kennis kun je direct toepassen in de gerechten die je dagelijks in je eigen keuken staat te bereiden. En dat zorgt voor plezier.
Maak bijvoorbeeld Chinese lardo met Bas, of rillettes of decadente chili-olie. Maak ijs of friet voor luie mensen. Daarnaast is het ook nog eens een prachtig boek met waanzinnige fotografie. Inspirerend in alle opzichten dus.
Zout, vet, zuur, hitte van Samin Nosrat
In 2017 bracht Samin haar eigen kookboek uit, dat afgelopen jaar in Nederland verscheen met de titel Zout Vet Zuur Hitte (Uitgeverij Spectrum). Een enórm dikke kookbijbel, waar ze lang aan heeft gewerkt. Het gaat over een simpel maar tegelijk revolutionair idee: als je het gebruik van de elementen zout, zuur, vet en hitte onder de knie krijgt, kun je élk gerecht heerlijk bereiden.
Het boek werd aangeprezen door iedereen van Nigella Lawson tot aan Yotam Ottolenghi en stond op de bestsellerlijst van The New York Times. En dat is niet de minste lijst. Dit is ook onze absolute kookbijbel geworden, die ons leert waarom we dat pastawater zo zout als de zee moeten maken. Of wat we moeten doen als onze zelfgemaakte mayonaise in de schift gaat. Razend interessante kost voor iedereen die bezeten van eten is.
Stadskookboek Amsterdam van Mara Grimm en Liselore Chevalier
Voor het gloednieuwe Stadskookboek Amsterdam selecteerde culinair journalist Mara Grimm haar favoriete adressen in de hoofdstad. Liselore Chevalier verzorgde de prachtige fotografie. Van sterrenrestaurant tot streetfood-stalletje en van ijssalon tot wijnbar… ze staan allemaal in het nieuwe boek. En het is toch ook echt een beetje een kookboek: achterin het boek staan recepten van befaamde gerechten van deze restaurants (zoals 4850 en Entrepot) en andere toptenten. Wat een rijkdom!
Wij vinden vooral tof dat de crème de la crème van culinair Amsterdam met z’n allen in één boek te vinden is. Van klassiekers tot vernieuwers. Een boek dat niet alleen een ode is aan Amsterdam als stad, maar vooral aan de keuken van Amsterdam, die toch echt wat meer internationale faam verdient.
Lees ook: de tofste Italiaanse hotspots van Mara Grimm
Matty Matheson – Matty Matheson
We brachten hier op Culy al eens eerder een ode aan Matty Matheson: een Canadese culinaire held, die vooral bekend is van zijn food video’s op Youtube-kanaal Munchies én zijn eigen kookprogramma It’s Suppertime. Of moeten we zeggen antiheld?
Hij is namelijk luid, vloekt veel, is komisch en een tikje onbeholpen. Da’s even wat anders dan de immer frisse en kwieke Jamie Olivers en Donal Skehans in de wereld. Maar dat is nou juist wat Matty Matheson zo leuk maakt. En wat nou zo grappig is aan zijn eerste gelijknamige kookboek: het is zo klassiek en gedistingeerd. Wel met dat rauwe Matty-randje, maar indrukwekkend volwassen, zowel qua receptuur als qua fotografie. De opbouw is als de levensloop van Matty: via de recepten uit zijn jeugd en van zijn familie, naar die uit de restaurantkeukens waar hij werkte en het voedsel dat hij nu thuis kookt, voor zijn gezin. Een heel bijzonder boek.
Een lekker recept à la Matty:
Culy Homemade: rode kool met bier, schnitzels en biermayonaise