Dit zijn de favoriete drankjes uit de supermarkt van de Culy-redactie (van kombucha tot frisdrank)
Wie in de (online) supermarkt weleens rondscharrelt bij het schap met frisdranken, zal het vast zijn opgevallen dat daar de afgelopen maanden een forse toename aan blikjes en flesjes heeft plaatsgevonden. En dan hebben we het hier niet over de standaard drankjes uit de supermarkt – frisjes als cola en sinas – maar alles van kombucha tot ambachtelijke frisdrank, limonade en ijsthee. De Culy-redactie heeft ze ondertussen bijna allemaal geproefd en dus ook een favorietenlijst samengesteld.
Trend: (fris)drankjes uit de supermarkt in allerlei smaken
Jarenlang taalden we niet naar flesjes of blikjes frisdrank. Je kon toch alleen maar kiezen uit cola, sinas of – als je eens gek wilde doen – cassis. Met andere woorden: zoet, zoeter, zoetst. Niet dat daar wat op tegen is op z’n tijd, maar drink je zo’n frisje bij het eten, dan overspoelt die tsunami van zoet vaak de smaak van het eten.
Maar toen was er ineens de opmars van de “de nieuwe generatie frisdrank“. In sommige gevallen leverde het drankjes op die ambachtelijk en minder volgestopt met geur-, kleur- en smaakstoffen zijn of in elk geval eens wat leuks en verrassends voor in het glas met een lekker smaakje.
De reguliere supermarkten staan ondertussen vol met rijen aan bonte blikjes en flesjes met vrolijke etiketten en aantrekkelijke smaken. Welke zijn echt de moeite waard om te proberen en niet alleen maar mierzoet? We zetten onze favorieten op een rij.
Onze favoriete drankjes uit de supermarkt
1. Something & Nothing soda ‘Hibiscus & Rose’
Of je ‘m nou inzet als een alcoholvrije pairing bij je diner (is ‘ie top voor!) of gewoon zo wegklokt: deze vooral-niet-zo-zoete soda is al een flinke tijd een van onze favorieten. Hibiscus werd nog niet zo lang geleden genoemd als een van de foodtrends) en in dit blikje frisdrank is ‘ie voor ons favoriet. Maar de yuzu-variant van dit drankje is ook een aanrader, vooral bij een Aziatische maaltijd.
2. YAYA Kombucha ‘yuzu’
Kombucha maken is nog een hele kunst – niet alleen als ambachtelijke thuisbrouwer, maar ook niet elk gebottelde of geblikte exemplaar valt meteen in de smaak. Mensen die daar in ieder geval keigoed in zijn, zijn de brouwers van YAYA Kombucha. Ze waren de pioniers in ons land en hun kombucha met yuzu-smaak (gemaakt met echt yuzusap uit Japan) staat bij ons al-tijd koud. Zó lekker!
3. Wostok ‘dadel & granaatappel’
Wij gaan er al van watertanden als we eraan denken: deze frisdrank met dadel en granaataappel heeft een verslavend lekkere frisse, zoet-zure en ‘droge’ nasmaak die ons doet denken aan sumak. Niet te zoet, maar precies goed.
4. Fritz Cola ‘rabarber’
Na jaren van enkel cola en sinas in de kroeg, is het wel zo verfrissend (pun not inteded) dat je er nu ook gewoon een roze rabarberlimo kunt bestellen. Nog een pluspunt: we hoeven niet te wachten tot de lente om ons te laven aan onze favoriete lentegroente (ja: rabarber is een groente). En we hoeven het waarschijnlijk niet te zeggen, maar de cola van Fritz Cola is natuurlijk ook een lekkerder alternatief voor de ‘gewone’ cola van de multinationals van deze wereld.
5. Wostok ‘dragon-gember’
Mensen kijken vast een beetje wantrouwend naar die gifgroene kleur, maar je moet maar zo denken: pandan en pistachepasta zijn ook (gif)groen. Daar hoeft in principe niks radioactiefs aan te zijn dus. Hoe au naturel dat kleurtje van Wostok is, durven we niet te zeggen. Wél dat ‘ie echt lekker naar dragon, gember en kruidigheid smaakt.
6. Fentimans ginger beer
Ginger beer – of ginger ale (wat het verschil is tussen de twee lees je hier) – is inmiddels helemaal ingeburgerd in de menukaarten van cafés en lunchrooms. Thuis kun je er lekkere cocktails en mocktails mee maken (deze simpele makkelijke gemberkoekjes-cocktail met amaretto is bij ons favoriet), maar drink je ‘m graag puur, dan is die van Fentimans een lekkere keuze. Mocht je ‘m kunnen vinden, dan heeft die van Luscombe bij ons net een streepje voor: vooral omdat die zo lekker brandt in je keel.
7. Soof ‘rose, cardamom, pear & apple’
We houden van Soof. Ook dit Nederlandse bedrijf streed al vroeg voor meer variatie in het frisjesdrankschap. Ze begonnen met siropen (in die mooie witte flessen), maar met Soof sparkling bieden ze kant-en-klare frisdranken aan met “0% crap”. Dus zonder onnodige toevoegingen, met alleen bubbelwater, fruit, kruiden en bloemetjes. Zo simpel kan het zijn om toch een verrot lekker drankje te maken.
8. Kumasi cacaosap
Het was al langer bekend: naast chocolade is de cacaovrucht ook inzetbaar om fruitsap van te maken, dat zich goed leent voor frisdrank. Heel goed zelfs, want in feite is het cacaosap een restproduct dat anders zomaar de grond in zou stromen. Met Kumasi Sappi (zonder koolzuur) en Kumasi Gassi (met koolzuur) kun je die frisdrank nu gewoon in de supermarkt vinden. De smaak? Zoet, fruitig, tropisch en fris. Erg lekker dus, kortom. Wij vinden het ook een heel tof idee dat een restproduct nu gewoon behoort tot die hippe drankjes uit de supermarkt.
Meer over (fris)drankjes:
- Alles over tepache: de meest spannende frisdrank van het moment
- Alles over jarritos: die vrolijke Mexicaanse frisdrank die je overal ziet
- Culy Homemade: zelf cola maken