Fan van quinoa? Dit zijn 7 ‘nieuwe’ granen die je moét proberen
Hoewel quinoa helemaal hot is, is er méér interessants te ontdekken op het gebied van zaden en granen. Wat dacht je van teff, millet, sorghum of amaranth? Allemaal veelzijdige, volle graan- zaadsoorten die het niet verdienen om in de schaduw van het oh-zo populaire zusje quinoa te blijven staan.
1. Amaranth
Amaranth is geen graansoort, maar een zaadje. Het is familie van quinoa en werd lang, lang geleden al gegeten door de Azteken. We schreven hier al eerder over de eigenschappen van deze bijzondere ‘graan’ soort. Het voordeel van dit zaadje met een iets nootachtige smaak is dat hij glutenvrij is en super healthy.
Amaranth is lekker als vulling in soep, door salades en ter vervanging van rijst. Tip: door het te poffen krijgt amaranth een extra lekkere, nootachtige smaak. Amaranth kun je in de meeste natuurvoedingswinkels kopen en zelfs online bestellen. Een groot voordeel: het is een stuk goedkoper dan quinoa!
2. Freekeh
Dit graan met mysterieuze naam is gedroogd groene harde tarwe met een nootachtige, iets rokerige smaak. Het is snel te bereiden en lekker in plaats van bijvoorbeeld quinoa of rijst met groenten. Freekeh zou nog best wel eens de nieuwe quinoa kunnen worden…
Het enige nadeel? Het is helaas wat lastiger te verkrijgen in Nederland, maar grote kans dat de natuurvoedingswinkel bij jou in de buurt het wel verkoopt.
3. Millet (gierst)
Millet is glutenvrij en valt onder de verzamelnaam gierst. In Nederland vind je vooral de soorten millet en sorghum. Ook gierst kun je eten als vervanger van rijst, quinoa en couscous. De lichtzoete smaak leent zich ook goed om er een lekker ontbijtje van te maken met bijvoorbeeld gedroogd fruit en honing. Daarnaast smaakt het ook heerlijk in salades.
4. Gerst
Gerst is een glutenbevattend graan met een complexe smaak. Het houdt het midden tussen zoet en zuur en moet, naast een nacht weken, toch wel een uur gekookt worden. Toch is het de moeite waard om een keer te proberen omdat de smaak en structuur heel bijzonder zijn, en goed combineren met andere stevige smaken.
5. Sorghum
Sorghum valt net als millet onder de verzamelnaam gierst. Het heeft een wat mildere smaak dan millet en is wat steviger van structuur. Dit eveneens glutenvrije graan kun je net zo gebruiken als rijst en is ook verkrijgbaar in de vorm van meel.
6. Teff
Teff is een glutenvrij graan dat veel langzaam verteerbare, complexe koolhydraten bevat. Het heeft een lastig te omschrijven, diepe en nootachtige smaak. Je kunt het verwerken tot bijvoorbeeld een stevig brood, pap of er pannenkoeken van bakken.
7. Spelt
We horen steeds vaker over speltproducten, en dat is niet geheel zonder reden. Spelt is namelijk onderdeel van de tarwefamilie en is hiermee dus ook een graansoort, maar is een stuk gezonder dan de andere tarwesoorten die we kennen. Dit komt doordat tijdens het malen de voedingsstoffen (zoals vitaminen, mineralen, koolhydraten en eiwitten) worden behouden (anders dan bij ‘normale’ tarwe). Ook zorgt het voor een gelijkblijvende suikerspiegel en je raakt beter verzadigd.
Gemalen kun je het gebruik zoals traditionele bloem door bijvoorbeeld brood of pasta, maar je kan de korrels ook in z’n geheel koken en als vervanger voor rijst of quinoa gebruiken.