5 vragen aan Eyan Chan: ‘Cheescake met crispy chili-olie is fantastisch!’
In Culy’s vaste rubriek stellen we steeds vijf culinaire vragen aan een bekende foodie over zijn of haar eetgewoonten. Dit keer legden we ons vragenvuur voor aan… chili-oliemaster Eyan Chan.
Eyan Chan is de geestelijke moeder van Chilli Chan’s: een bedrijf dat heerlijke crispy chili-olie en chilli vinegar maakt. Dat laatste is een kant-en-klare dressing op basis van sojasaus, Chinese zwarte azijn, sesamolie en chili-olie. Ze maakt het naar het recept van haar Taiwanese moeder. Chilli Chan’s werd geboren tijdens de pandemie in 2021 en ging vanaf het eerste moment als een raket.
Na de dressing en azijn volgden noodles, sauzen en zelfs… pindakaas! Bij Chilli Chan’s werken ze – in vergelijking met de concurrenten – met weinig E-nummers. Dat proef je en wij werden direct fan van de producten. De hoogste tijd dus om oprichtster Eyan beter te leren kennen aan de hand van 5 culinaire vragen.
5 vragen aan Eyan Chan
1. Wat is de ‘gekste’ combinatie met crispy chili-olie die je ooit at, maar iedereen zou aanbevelen? (Onze favoriet is met vanille-ijs!)
Eyan: “Ooit maakte ik een chili mango cheesecake met onze crispy chili-olie en dat was een regelrechte hit, dat smaakte fantastisch! Het werd ons duidelijk dat crispy chili-olie heel goed samen gaat met allerlei baksels, want later probeerden we het te combineren met brownies en wat denk je? Heerlijk! Chocolade en chili gaan hand in hand.”
2. Wat is het grootste understatement dat Nederlanders van crispy chili-olie hebben?
“Hoewel het product steeds bekender en populairder wordt, valt het met op dat veel mensen denken dat crispy chili-olie een Chinese sambal is. Dat klopt van geen kant, want de één is een saus en de ander – de naam zegt het al – een olie.
Daarnaast hebben mensen vaak het idee dat crispy chili-olie een in beton gegoten product is. Dat is niet zo, want er bestaan ontelbaar veel varianten. Iedere familie heeft zijn eigen recept net als iedere stad, dorp en provincie.”
3. Is er een product waar je echt niet zonder kunt en daarom altijd in je koelkast hebt liggen?
“Ik ga een beetje smokkelen, omdat het meer dan één product is. In mijn koelkast (of vriezer) zul je altijd een pak met dumplings vinden voor als ik snackhonger heb, een snelle lunch wil maken of het gewoon als diner naar binnen wil werken.
Daarnaast staat altijd een grote pot met kimchi, gewoon als hartige snack. En als laatste heb ik altijd een pot crispy chili-olie van Lee Kum Kee Chow staan. Die is een stuk pittiger dan mijn eigen product en overheerlijk!”
4. Wat is je ultieme late night snack?
“Een simpele kom noodles/ramen. Perfect om de volgende dag een kater tegen te gaan. Geloof me, ik spreek uit ervaring: het helpt! Iets warms en koolhydraatrijks in je buik gaat alle alcohol absorberen waardoor je de volgende dag een stuk frisser bent, haha!”
5. Welk product wil je in de toekomst graag ontwikkelen en introduceren op de Nederlandse markt?
“We hebben net een chili pindakaas en hot honey crispy chili oil ontwikkeld en de wereld in geslingerd. En misschien heb je onze eerste twee noodlesoorten gezien? We zijn achter de schermen druk bezig met het ontwikkelen van nieuwe smaken en daarbij loop ik over van nieuwe ideeën. Hoe klinkt een extra pittige noodle of een glutenvrije-variant?”
Meer interviews:
- 5 vragen aan Shirma Rouse: ‘Waar ik niet zonder kan? Knoflookpoeder!’
- 5 vragen aan… Robèrt van Beckhoven: “Als ik ergens op visite ga, neem ik altijd appelfleurtjes mee.”
- 5 vragen aan Marleen Brouwer: ‘Soms moet je one of the guys zijn in dit vak’