Melvin Sturm
Melvin Sturm Inspiratie 22 okt 2024
Leestijd: 6 minuten

Culy ontdekt: een spannend menu van een sterrenchef aan boord van de Eurostar

Fine dining in de trein? Het kan dus écht! Culy reisde naar Londen aan boord van Eurostar om haar nieuwe menu te ontdekken en werd verrast door (vegetarische) gerechten bomvol smaak, textuur en specerijen. Als dit de toekomst van het eten tijdens het reizen is, blijven we maar wat graag een perron langer zitten.

Fine dining in de trein

Wie vaker met de trein of het vliegtuig reist, weet dat er nog flink wat stappen te behalen zijn als het gaat over het culinaire aanbod. De maaltijd die je onderweg krijgt, wil nogal eens tegenvallen waarbij je vaak tegen gekke texturen, slappe smaken of veel te zoute producten aanloopt.

Die gedachte moet Eurostar ook gedeeld hebben, want na ruim twee jaar koken, testen en smaken op elkaar afstemmen, lanceert de Internationale spoorwegmaatschappij een nieuw menu vol gedurfde smaken.

En voor wie net zo sceptisch is als wij als het gaat om vervoersmaaltijden kunnen we alvast een kleine spoiler geven: het menu dat vanaf 4 november wordt uitgerold is kwalitatief zo verrassend hoogstaand dat het ons veel hoop voor de toekomst doet bieden.

Ontwikkeld door een sterrenteam

Culy ontdekte het nieuwe menu in hartje Londen waar – geheel in stijl – het nieuwe menu werd gepresenteerd. Het nieuwe culinaire aanbod van Eurostar is onderdeel van drie nieuwe reisklassen die hun intrede doen: Standard, Plus en Premier. Voor die laatste is een compleet nieuw menu ontwikkeld waarbij reizigers van de Premier-klasse het nieuwe menu voorgeschoteld krijgen. Of je nou naar Parijs, Londen, Brussel of alles daartussenin gaat.

Een nieuw menu

Dat de treinmaatschappij een andere kant op wilde met een nieuw menu was intern al snel duidelijk. Géén klassiekers meer – en gerechten die niet smaakvol genoeg waren, werden snel overboord gegooid. Het bedrijf wil haar reizigers laten genieten van een unieke, moderne en duurzame ervaring. Dat het menu daarop moet aansluiten, is dan ook geen gekke gedachte.

Ikoyi* in Londen serveert West-Afrikaans eten met een Michelinster

Wie een verrassend menu wil creëren, moet op zoek naar een chef met lef en durf. Zo kwam al snel tweesterrenchef Jeremy Chan in beeld. De Britse chef behoort met zijn restaurant Ikoyi tot één van de 50 beste restaurants ter wereld volgens de World’s 50 Best-ranking.

Seizoensgebonden en veel specerijen

Jeremy kreeg carte blanche om zijn ideale menu te creëren. En hoewel dat vaak aanvoelt als een gelikt pr-praatje, geloven we hem in dit geval direct. “Ik heb echt genoten van deze samenwerking met Eurostar, die me in staat stelde om in de menu’s die ik heb samengesteld veel herinneringen en persoonlijke ideeën met de passagiers te delen. De gedurfde smaken, hyper-seizoensgebonden ingrediënten en specerijen van mijn keuken ga je gegarandeerd proeven“, zegt hij.

En aan dat laatste is geen woord gelogen, want midden op Londen St Pancras International (je weet wel: dat treinstation waar ook Harry Potter ieder jaar naar Hogwarts vertrekt), krijgen we de primeur om het nieuwe menu te ontdekken.

Eurostar Menu Chefs
Bron: Eurostar

Nieuwe smaken

Het menu is zorgvuldig opgebouwd met amuses, hoofdgerechten, kaas en desserts. Voordat we de eerste hap kunnen nemen, vertelt Jeremy dat hij enthousiast werd van deze klus omdat hij vanuit Eurostar aangemoedigd werd om met kruiden, smaken en specerijen te koken die misschien op het eerste gezicht minder ingeburgerd zijn bij de gemiddelde reiziger. “Daarmee zul je heus niet iedereen overtuigen. Er zullen ook mensen zijn die denken: wat gebeurt hier nou? Maar dat is óók een doel: reizigers nieuwe ontdekkingen laten doen”, vertelt hij lachend.

Gwendoline Cazenave, CEO van Eurostar voegt toe: “Al 30 jaar verlangen onze reizigers nog meer memorabele momenten. Jeremy kookt authentiek Europees, gedurfd en is gepassioneerd betrokken met de planeet. Samen met zijn collega’s doorbreekt hij de clichés van de haute cuisine om je zintuigen te verrassen.”

Zo kan het zijn (het menu rouleert geregeld) dat je tijdens de maaltijd in de Eurostar gestampte koolrabi met pijnboompittenmelk (!) voorgeschoteld krijgt of onze favoriet: bloemkool met currymousseline en piccalilly. Daaruit blijkt al snel dat de beloftes die eerder werden gedaan, ingelost worden. De bloemkool is knapperig en de mousseline hoog op smaak en super kruidig; daar blijf je van eten.

Eurostar Menu
Bron: Eurostar

Vegetarische gerechten met gedurfde smaken

En ook de hoofdgerechten blijven in diezelfde lijn: denk aan zalm in rode bietenmarinade met gemarineerde broccoli, geroosterde pompoen met honingmiso en krokante ancho chili of geglaceerde eend met gekonfijte pecannoten.

Geloof ons: dit is niet het typical treinvoer dat je gewend bent. Het leuke aan het nieuwe menu is dat op twee hoofdgerechten na het hele menu vegetarisch is. Jeremy werkt daarvoor met seizoensgebonden producten uit de landen waar Eurostar actief is.

En de wijn?

Eurostar heeft duurzaamheid altijd centraal gesteld door duurzaam reizen de norm te maken. De Eurostar Premier Dining-ervaring is ontworpen om zo milieuvriendelijk mogelijk te zijn. De wijngaarden op de wijnkaart zijn zorgvuldig geselecteerd op basis van hun inzet voor duurzaamheid. En dat geldt ook voor de wijnen die aan boord geschonken worden die zijn uitgekozen door Honey Spencer.

De Britse voorvechtster van biologische en duurzame wijnen is sommelier geweest in gerenommeerde zaken en behoort volgens Drink’s Business tot de 50 meest invloedrijke sommeliers in Londen. “Ik zet wijnen in de kijker van kleine producenten die met veel respect voor hun grond en regio’s werken. Iedere wijn is uniek en biedt een kijkje in de meest vernieuwende domeinen van Frankrijk, elk met zijn eigen verhaal en smaken om te onthullen”, zegt ze.

Dat ze het voor elkaar heeft gekregen om wijnen in relatief kleine oplages te kunnen schenken in een trein als Eurostar, is wat ons betreft een wereldprestatie. Ook hier rouleren de wijnen – mede door de beperkte beschikbaarheid, maar daar heeft Honey rekening mee gehouden. “”Ik heb samen met mijn team veel, héél veel geproefd. Mijn huis was tot de nok toe gevuld met wijn, maar hierdoor kunnen we ver vooruit en met de seizoenen mee”, vertelt ze.

Zelf proeven?

Benieuwd geworden naar het nieuwe menu van Eurostar? Vanaf 4 november worden alle nieuwe producten, gerechten en wijnen geserveerd voor reizigers die Eurostar Premier boeken naar welke bestemming dan ook.

Meer inspiratie:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.