Waar komt de naam Eton Mess vandaan?
Het is misschien wel één van de makkelijkste toetjes om te maken: Eton Mess. Een dessert dat wordt gemaakt van slechts een paar ingrediënten: slagroom, meringue en fruit (oorspronkelijk aardbei of banaan). En je maakt het super snel: een Eton Mess kan zelfs al binnen 2 minuten op tafel staan!
Lekker hoor, zo’n toetje. Maar waarom heet een Eton Mess eigenlijk een Eton Mess?
De naam Eton Mess
Het stukje ‘Mess’ in de naam valt makkelijk te verklaren: het dessert is één grote bende. In de positieve zin van het woord, natuurlijk. Het ‘Eton’ stukje heeft wat meer verklaring nodig.
Eton Mess werd bedacht door een kok aan Eton College in Engeland. Het dessert werd oorspronkelijk gemaakt door fruit met slagroom te combineren (meringue werd pas later toegevoegd) voor een grote groep mensen. De ene bron vermeldt dat dit voor een ouderavond bedoeld was, de andere bron meldt dat het tijdens een cricketwedstrijd werd geserveerd.
Het dessert was dus eigenlijk een rommelig toetje dat op de school/universiteit Eton voor het eerst werd geserveerd. En voilá, Eton Mess was ontstaan.
Zelf Eton Mess maken
- Eton Mess met rozen en frambozen van Rutger
- Eton Mess met bramen, kersen, frambozen en hazelnoten
- Snelle Eton Mess met sinaasappelsap en chocoladekoekjes