Irene de Bruijne
Irene de Bruijne Inspiratie 5 apr 2025
Leestijd: 5 minuten

Met deze tips (en recepten!) geef je thuis een legendarisch etentje

Het is de meestgestelde vraag aan iedereen op de Culy-redactie: “Ik geef een etentje, wat moet ik koken?” En dat snappen we ook, want een etentje organiseren kan best overweldigend zijn. Maar met de juiste aanpak wordt het een feestje – ook voor jou. Geen last minute paniek, geen gestres in de keuken terwijl je gasten al aan tafel zitten. Dit is hoe je het aanpakt, inclusief foolproof recepten en slimme planningstips.

Kies een menu dat werkt

De grootste valkuil bij het plannen van een etentje? Te ambitieus zijn. Je wilt geen ingewikkelde gerechten met tien last minute handelingen of ingrediënten die je pas op de dag zelf kunt kopen. Een goed menu voldoet aan deze drie regels:

  • Je kunt (bijna) alles voorbereiden – Hoe minder je op de avond zelf hoeft te doen, hoe relaxter je bent.
  • Een goede balans – Wissel lichte en rijke gerechten af, zorg voor afwisseling in smaak en textuur.
  • Iets vertrouwds, iets verrassends – Kies gewoon voor gerechten die je al vaker hebt gemaakt en goed lukken. Of als je toch iets nieuws wil maken: zorg dat je het van tevoren even test of ga écht écht voor foolproof supermakkelijke recepten.

Een basis foolproof menu dat voor werkt voor ieder etentje

Aperitiefhapje: een snack op kamertemperatuur (of koud). Denk bijvoorbeeld aan een crostini. Rooster de broodjes vast en maak de topping – dan hoef je dat alleen nog kort voor de gasten komen te beleggen. Ga bijvoorbeeld voor een van deze recepten:

radijsjes met fetadip | blender | makkelijke recepten uit de blender
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Voorgerecht: een soepje (die kun je namelijk altijd goed voorbereiden en eventueel zelfs warm houden in een thermoskan!). Kies bijvoorbeeld voor een van deze soepjes:

Aardappelpreisoep / vichyssoise voor kerst
Nancy van Batenburg voor Culy

Hoofdgerecht: iets uit de oven (ook dat kun je goed voorbereiden en zo heb je je handen vrij tijdens de avond zelf). Bijvoorbeeld:

Zalm met kersen en pistache
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Bijgerecht(en): sides of bijgerechten zijn ideaal om er zeker van te zijn dat niemand met honger naar huis gaat. En ze zijn vaak heel makkelijk voor te bereiden. Ga altijd voor iets van carbs (een goede aardappelsalade bijvoorbeeld) en iets van groenten. Dit zijn onze tips:

Spinaziesalade met tahindressing
Bron: Melvin Sturm voor Culy

Nagerecht: iets wat al grotendeels voorbereid is. Denk aan een taart of een meringue. Zorg dat je zo tegen het einde van de avond alleen nog een bordje op hoeft te maken en niet nog allerlei stappen hoeft te volgen. Maak bijvoorbeeld een van deze desserts:

Semifreddo met pistache, paaseitjes en frambozen
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

De ideale planning voor je etentje: wat regel je wanneer?

Een week (of zolang je wil) van tevoren

  • Bedenk het menu en maak een boodschappenlijst.
  • Check je servies, glazen en stoelen – heb je alles wat je nodig hebt?
  • Nodig je gasten uit en vraag naar allergieën of dieetwensen.

Twee dagen van tevoren

  • Haal alle houdbare ingrediënten in huis.
  • Zet de tafel alvast klaar als je genoeg ruimte hebt.
  • Maak alvast dressings, sauzen en dips.

De dag ervoor

Op de dag zelf

  • Doe de laatste voorbereidingen: vlees of groente in de oven, soep opwarmen, brood afbakken.
  • Zorg dat je klaar bent minstens 30 minuten voordat je gasten komen, zodat je ook even een glas wijn kunt inschenken.

Laat anderen slim helpen

Mensen bieden vaak aan om te helpen – gebruik dat in je voordeel. Dit kun je wél uit handen geven: het inschenken van drankjes, de tafel dekken en kleine klusjes zoals brood snijden of kruiden plukken.
Maar er zijn natuurlijk ook dingen waar je als host juist meer stress van krijgt. Dus vraag je gasten vooral om weg te blijven van de pannen en de keuken.

Extra tips voor je etentje

  • Kies een thema! Wij zijn gek op thema etentjes (we maakten er zelfs ooit een hele serie over). Het scheelt veel tijd om een perfect menu samen te stellen en je weet al zeker dat alle gerechten bij elkaar passen.
  • Zorg voor een signature drankje – Denk aan een zelfgemaakte spritz of karaffen op tafel met een verfrissende limonade. Dan hoef je – zeker in het begin – niet ook nog bezig te zijn met iedereen voorzien van een drankje en het staat ook meteen gezellig.
  • Maak een ovenplanning – Dat klinkt wat suf, maar dat gaat je heel veel overzicht geven: wat moet wanneer en hoelang in de oven en welke gerechten kun je misschien wel tegelijk bakken?
  • Denk na over de tafelschikking – Soms is het de moeite waard om even na te denken over wie je naast wie zet. Zet je de grote praters allemaal bij elkaar, dan kunnen anderen zich verloren voelen. Een afwisseling van rustige en spraakzame gasten werkt vaak beter voor de dynamiek. En wil je nog meer tafel-tips: zo dek je het volgens de etiquette.
  • De sfeer is (bijna) net zo belangrijk – Zorg voor een goede playlist (op Spotify zijn er eindeloos veel opties zoals bijvoorbeeld deze Kitchen Swagger-lijst).

Nog meer tips en inspiratie voor je volgende etentje:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.