Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 14 sep 2023
Leestijd: 3 minuten

Blijkbaar eten we sushi verkeerd: zo moet het écht, volgens de Japanse kenners

We begrijpen het volledig: zodra er een smakelijk stuk sushi voor je neus ligt, kun je maar aan één ding denken: naar binnen en graag zo snel mogelijk. Dus we trekken het vluchtig door de sojasaus – of dompelen het zelfs ongeduldig even onder. Probeer het de volgende keer eens anders, want dit doen we toch echt helemaal verkeerd.

Hoe je sushi wél moeten eten voor een perfecte smaakbalans waarbij je alles uit die ene hap haalt? We leggen het je uit.

Sushi zal nooit meer hetzelfde zijn – en da’s goed nieuws in dit geval.

Blijkbaar eten we sushi verkeerd: zo moet het écht, volgens de Japanse kenners

In Japan is sushi een ambacht en haast een kunst: zo bereid je niet ‘even’ wat rijst, maar traint een echte sushi-chef jarenlang om de kunst van het rijst maken onder de knie te krijgen. Helaas zijn de échte goede sushirestaurants in Nederland op één hand te tellen, maar heb je goede sushi te pakken, dan loont het om onderstaande tips op te volgen. Zelf aan de slag? Dit zijn de tips van een echte sushi-master.

Rijst

Misverstand nummer één: het draait voornamelijk om de vis en rijst is slechts bijzaak. De rijst wordt namelijk beschouwd als het belangrijkste onderdeel van de sushi. En dat geldt voor alle soorten sushi. Omdat rijst nou immers goedkoper is – in het gevalletje weinig aandacht aan besteed – wordt de boel er helaas vaak flink mee opgevuld. Als dat gebeurt weet je al: dit is niet hoe sushi eigenlijk gegeten moet worden.

makkelijk sushi maken makkelijk nigiri maken stock unsplash
Bron: Unsplash

Vasthouden

Chopsticks of met de hand: dat verschilt per type sushi. In het geval van een buitenkant met zeewier – zoals maki – komen je handen eraan te pas. Houd de sushi bij het zeewier met je vingers vast en raak de rijst vooral niet aan. Grote kans dat je nigiri altijd verkeerd hebt gegeten: volgens de originele wijze leg je nigiri namelijk met hulp van chopsticks op z’n zij en vervolgens pak je ‘m met diezelfde chopsticks vast met de ene kant aan de vis, en de andere aan de rijst.

Sojasaus

Door naar het volgende cruciale punt: de sojasaus. Voorkom de boel met je handen in z’n geheel kopje onder te duwen, want dat is slecht nieuws voor smaak, structuur, eigenlijk gewoon voor alles. Nigiri dip je namelijk alleen kort met de viskant in de sojasaus. Ook belangrijk: je dipt al kort, dus ga achteraf niet wild schudden om die enkele gedipte druppels weer te lozen. Nooit te veel sojasaus dus, en graag sojasaus van goede kwaliteit.

Sushi als voorbeeld van sushi skills verbeteren
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Wasabi

Eet je omakase bij een traditioneel sushirestaurant, dan regeert de chef over de smaakbalans van elke sushi. Zo ook over wasabi: deze zit al in de sushi wanneer dat volgens de chef zo hoort. Wil je dat zelf bepalen wanneer je sushi gaat eten, laat het de sushi dan niet overheersen en let vooral ook op de kwaliteit: wasabi hoort zacht en zoetig te zijn met een kleine kick op ‘t eind. Het komt van wasabi japonica, de stam van een plant dus, niet van mierikswortel.

Gember

Grote kans dat jij vol enthousiasme zo’n stukje ingemaakte gember bovenop je maki deponeert en de boel vervolgens gezamenlijk naar binnen schuift. Ho, stop: dat doen we niet meer. Deze ingelegde gember hoort volgens traditionele Japanse wijze tussendoor gegeten te worden en mag daarnaast de sojasaus sowieso niet raken.

Geïnspireerd geraakt? Lees dan ook dit even:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.