Eten als je ziek bent: dit zijn recepten waar je van opknapt
Als we geveld door griep op de bank liggen, snakken we massaal naar één gerecht: kippensoep. Liefst die van oma. Maar er zijn nog veel meer gerechten die je een flinke oppepper geven als je in de lappenmand zit.
Je moet er misschien niet aan dénken om te eten als je ziek bent. Toch hebben wij van onze moeders geleerd dat je áltijd moet eten (misschien dat we daarom culy’s zijn geworden…), juist ook als je je ziek, zwak of misselijk voelt .
Maar van welke recepten knap je zo snel mogelijk weer op?
Spice up your life
Over het algemeen geldt: hoe spicier, hoe beter. En dan doelen we vooral op kruiden, maar óók op pittigheid.
Van gember is bekend dat dat het supergezond is en een genezende werking heeft. En daarnaast is het ook nog eens superlekker. Ben je misselijk of geveld door de griep? Zoveel mogelijk gemberthee drinken (eventueel met citroen), is het devies.
Gerechten met gember zijn dan ook altijd een goed idee. Je voelt je binnen een mum van tijd weer de oude. Een wokgerecht met veel groente en gember, zoals deze noedels met gamba’s en sugar snaps, werkt altijd.
Ook zo’n superster is kurkuma. Deze wortel, die je vaak in poedervorm koopt, gaat ontstekingen tegen. Ook geeft het je spijsvertering een boost. Probeer deze udon-noodles met shii-take en knapperige tofu maar eens.
Wist je dat rode pepers ook heel gezond zijn? Dat komt doordat er vitamine c en capsicum in zitten; een stofje dat ook wordt gebruikt in medicijnen tegen verkoudheid. Dus strooi kwistig met rode pepers! Uiteraard niet zo’n goed idee als je last hebt van maagklachten of buikgriep, for obivous reasons.
Zacht eten
In Aziatische landen zweren ze bij eenvoudige rijstgerechten die een zachte structuur hebben en dus makkelijk te verteren zijn. In de Indonesische keuken is bubur ayam – een soort rijstpap met kip – hét medicijn tegen buikgriep, verkoudheid en algehele malaise.
Deze congee met gember, kip en crispy knoflook combineert al het goede van bubur ayam nog eens met een flinke dosis gember en chilipeper. Het zoute van de vissaus is óók heel fijn, want wie snakt er niet naar zout als ‘ie ziek is?
Soeperster
En dan zijn soepen natuurlijk altijd super. Zó klaar, supergezond en makkelijk te verteren. Wij raden je deze superfood soep met boerenkool, zoete aardappel en kurkuma aan. Of deze pittige wortelsoep, met gember, sinaasappel en kokosmelk.
Natuurlijk is misosoep ook een echte krachtpatser. Of ga voor pho.
En verlang je toch nog naar die kippensoep, maak dan een keer een grote voorraad van deze kippenbouillon, vries ‘m in en ontdooi zodra je ‘m nodig hebt. Wedden dat je in no time weer de oude bent?
Niezen, verkoudheid of griep? Met dit gember-citroendrankje kom je gezond de herfst door