Leuk project: gekookte eitjes marineren (in meer dan sojasaus)
We hadden het er laatst op de redactie over: hoe vul je de winterperiode op in de maanden na kerst? Koud weer, geen kerstgezelligheid meer, donkerte… Het is soms met een vergrootglas speuren naar een portie levensvreugde. Toch kwamen we al snel tot een geruststellende conclusie: júíst deze maanden zijn de uitgelezen periode om de rust te omarmen en in te vullen met keukenprojecten waar je normaal gezien minder tijd voor hebt. Eitjes marineren bijvoorbeeld.
Kleine moeite, groot resultaat
Dat eitjes marineren een baanbrekend keukenproject is, zul je ons niet horen zeggen. De techniek is natuurlijk al langer bekend, waarvan sojasauseieren (en met name die van Momofuku) je wellicht ‘t bekendste in de oren klinken.
Wat het wel is? Een project in de categorie kleine moeite, groot resultaat. Uit eigen ervaring kunnen we garanderen dat er altijd wel een bestemming te vinden is voor gemarineerde eitjes. En een goed gevulde koelkast is altijd bevredigend.
Eitjes marineren: 6 x ideëen
Kortom: laat die eieren lekker chillen in hun marinade! Wij geven onze beste marinades prijs.
1. Bietensap
Alleen al de aanblik ervan zal je dolgelukkig maken: marineer je eitjes in bietensap dan worden ze prachtig roze. En dat niet alleen: ook qua smaak zorgen de bietjes voor een extra vleugje spanning (al moet je natuurlijk – zoals steeds met bietjes – wel van dat aardse houden).
Gebruik hiervoor het resterende bietensap uit de verpakking van voorgekookte bietjes of bietensap uit een fles: de keuze is aan jou. Nog ‘n stap verder gaan? Geroosterde specerijen als venkel- of korianderzaad doen het in het bietensap ook erg goed.
2. Kurkuma-kerrie (en andere specerijen)
Meng je gelijke delen kurkuma (het poeder) en kerrie en vul je dat aan met warm water, dan ontstaat een heerlijk zonnige marinade voor je gekookte eitjes. Extra smaak toevoegen kan altijd: eenvoudigweg met een snuf zout of door toevoegingen van specerijen als komijn, vadouvan of garam masala. Dit soort knalgele eitjes aarden goed als topping op Indiase curry’s of met wat gegrilde groenten op paratha.
3. Spicy eitjes
Sambal, sriracha, crispy chili oil, je favoriete hot sauce of gewoon een combinatie van ze allemaal? Doen, op voorwaarde dat je van pit houdt natuurlijk. Wij denken dat zo’n pittig eitje geweldig is op een broodje met zachtere ingrediënten als hummus, avocado of baba ganoush. Of in sabich, op nasi goreng of in je ramen – waarom niet.
4. In liquid smoke gemarineerde eitjes
Liquid smoke is één van de favoriete ingrediënten van Culy’s Winnie en je begrijpt: het was een kwestie van tijd voor dat flesje in één van haar eiermarinades belandde. Daarmee geef je je eitjes makkelijk een rookaroma, een beetje zoals de eieren van Smoked Eggs Europe dus. En da’s lekker!
5. Szechuan eitjes
We kunnen uren praten over hoe lekker we die tintelende, citrusachtige szechuanpeper wel niet vinden en we benutten ‘m dan ook graag in zoveel mogelijk culinaire toepassingen. Het idee van gekookte eitjes in ‘n szechuan-geïnspireerde marinade maakt ons bijgevolg dolgelukkig. Hoe dat in z’n werk gaat? Speur in de toko naar szechuanese chilipasta en gebruik die als basis voor je marinade. Aanlengen kan met heet water, een beetje sojasaus en eventueel wat geraspte gember. Dit willen we voortaan als topping bij mapo tofu, of bij simpele wokgerechten.
6. Koreaans gemarineerde eitjes
In Korea weten ze wel om te gaan met smaak en daarvan zijn Mayak Gyeran het zoveelste bewijs. Mayak Gyeran zijn hardgekookte eitjes die gemarineerd worden in een mengsel van sojasaus, honing, sesamolie en een fijn gesnipperde knoflook, verse peper, bosui en sesamzaadjes.
Met die kennis kun je zelf een poging wagen op gevoel, of hou je gewoon aan een goed Mayak Gyeran recept. Lekker bij tteokbokki of bij kimchi jjigae.
Meer tips voor eieren:
- Eieren bereiden in de airfryer: zo werkt dat
- 7 tips voor perfect gepocheerde eieren (de do’s en don’ts)
- Handiggg: wist je dat je eieren met spek ook gewoon in de oven kunt maken?