Eindelijk tijd om te lezen: 10 x de fijnste culinaire zomerboeken
Wat doet een foodie als er eindelijk tijd is om urenlang te lezen? Juist: een stapel food boeken doorwerken! Culy selecteerde de leukste en lekkerste zomerboeken waar het een keer niet per se om de recepten gaat. Het beste leesvoer voor éindeloze zomers.
Klik op de afbeeldingen om door te gaan naar de online verkooppunten.
1. The Sweet Life in Paris – David Lebovitz
De Amerikaanse patisserie-held Lebovitz verhuist naar Parijs om zich onder te dompelen in de culinaire hemel en te schrijven over eten. Op een pakkende manier beschrijft hij zijn culinaire leven in Parijs, inclusief hilarische verhalen over de arrogante Parijzenaren met hun aparte trekjes. Naast super persoonlijk, is dit boek tegelijkertijd ook een kookboek (het bevat 50 recepten) én een gids voor de beste culinaire adresjes in Parijs. Een aanrader voor foodies die – net als wij – dol zijn op Parijs en zoetigheden.
2. Will write for food – Dianne Jacob
Ambities om je eigen foodblog te beginnen of op een andere manier over eten te schrijven? ‘Will write for food’ van Dianne Jacob is dé bijbel op het gebied van food writing. Naast tips van Dianne zelf (een gerenommeerd culinair schrijfster) krijg je allerlei bruikbare tips van alle food writers die er op dit moment toe doen. Ook handige tips om zelf aan de slag te gaan, inclusief stappenplan, worden hapklaar aangeboden. Een must have voor food writers in spe én foodies die al lang en breed zijn begonnen met schrijven!
3. Een pleidooi voor echt koken – Michael Pollan
We schreven er al eerder over: het nieuwe boek van de Amerikaanse journalist en wetenschapper Michael Pollan. ‘Een pleidooi voor echt koken’ is misschien iets zwaardere kost dan de andere boeken, maar daarmee zeker niet minder interessant. Integendeel: Pollan geeft in dit boek op een begrijpbare manier inzicht in de relatie die koken heeft ten opzichte van onze maatschappij, de politiek en economie. Een must have boek over koken, met slechts vier (!) recepten: respect voor mister Pollan!
4. Verukkelijk! – Ruth Reichl
Verukkelijk! is de roman van Ruth Reichl over Bille Breslin die naar New York reist om daar bij foodmagazine Delicious! te gaan werken. Het werk en de stad vindt ze fantastisch, maar als het tijdschrift wordt opgegeven krijgt ze de taak om teleurgestelde lezers te woord te staan. Totdat ze een stapel brieven vindt van een twaalfjarig meisje aan een legendarische chef…
Leuk is dat Ruth voorheen hoofdredacteur was van Gourmet Magazine en recensent voor The New York Times en Los Angeles Times. Daarbij was ze ervoor mede-eigenaar van een restaurant.
5. Nine Lives – Brandon Baltzley
“Het gaat lekker met de 26-jarige Brandon: de culinaire media volgt hem op de voet en hij staat op het punt om te gaan werken voor de hotspot ‘Tribune’ in Chicago. In plaats van deze unieke kans aan te grijpen, glijdt Brandon weg in een leven vol drugs en alcohol.”
Een aangrijpend en eerlijk verhaal van een jonge, talentvolle chef die zich staande probeert te houden in een (zoals blijkt uit het boek) harde wereld. Ondanks de hoge druk weet Brandon zichzelf te herpakken en creëert hij vanuit zijn eigen chaos weer controle over zijn leven.
6. De levensgenieters – Erica Bauermeister
De levensgenieters is een heerlijke roman over liefde, vriendschap en koken. Lillian heeft een restaurant dat ze op maandagavond sluit om kooklessen te geven. Tijdens de kooklessen betovert ze de cursisten met haar passie voor geuren, smaken en texturen en leert ze iedereen hoe troostrijk en sensueel eten kan zijn. Haar eet-beschrijvingen (van bijvoorbeeld een zachte, romige avocado) laten je watertanden. Een boek om in één ruk uit te lezen.
7. On the noodle road – Jen Liu-Liu
Zelfs na 10 jaar in China te hebben gewoond, worstel Jen nog steeds met haar Amerikaanse én Chinese identiteit. Om haar culinaire roots te ontdekken besloot ze te reizen langs de Silk Road . In China, Azië, Turkije en allerlei Mediterrane landen leert ze talloze lokale gerechten maken en ontdekt ze steeds meer waar haar eigen roots liggen. Een mooi en inspirerend verhaal over eetculturen en het vinden van jezelf.
8. Lunch in Parijs – Elizabeth Bard
Weer zo’n fijn boek over de stad van de liefde. Lunch in Parijs is een heerlijke roman over het leven van een Amerikaanse journaliste die voor de liefde naar Parijs verhuist. Aan de hand van de lekkerste recepten (van onder andere haar Franse schoonmoeder) vertelt ze over haar culinaire leven. Een typisch zomerboek dat lekker makkelijk wegleest, heerlijk romantisch is én vol met heerlijke recepten zit. Een aanrader!
9. Rode Rozen en Tortilla’s – Laura Esquivel
Rode Rozen en Tortilla’s is het prachtige verhaal over het (liefdes)leven van de Mexicaanse zussen Tita, Rosaura en Gertrudis. Het boek is al wat ouder, maar in deze editie zijn de maaltijden in het verhaal omgezet naar twaalf recepten. Daarbij zijn er prachtige beelden bij geschoten van het Mexico van nu.
10. Food Whore – Jessica Tom
In Food Whore verhuist Tia Monroe naar New York met de verwachting binnen no time je-van-het te worden in de food scene. Helaas valt haar plan in duigen, totdat ze Michael Saltz, dé recensist van de New York Times, leert kennen. Hij vraagt haar om onder zijn naam recensies te schrijven, in ruil voor uitgebreide etentjes, designer kleding en niet te vergeten: de kans van haar leven.
Tia gaat in op het aanbod van Saltz en binnen een paar weken transformeert haar leven van niets naar alles. Wanneer ze erachter komt dat het toch niet zo leuk is dat Michael met alle credits er van door gaat, besluit ze verandering in de zaak te brengen.