Alles over percebes: die mysterieuze eendenmosselen
Een luxeproduct dat eruit ziet als een opgegraven dinosauruspoot: wij worden er nieuwsgierig van. Ze heten percebes, beter bekend als eendenmosselen. Je ziet ze niet vaak, maar als je ze tegenkomt zal je ze niet snel vergeten.
Maar wat zijn eendenmosselen precies, hoe smaken ze en wat maakt ze zo exclusief? Culy zoekt het uit.
Wat zijn percebes?
Je ziet ze niet zomaar even tussen de kabeljauw en kokkels bij de gemiddelde visboer liggen; percebes groeien namelijk alleen aan de Galicische kust, in Noord-Spanje en Portugal. Hier groeien ze ongeveer van december t/m september.
Percebes is familie van de kreeft – ook al zo eentje die niet heel makkelijk is om te eten, kreeft eet je namelijk zo. Dat is meteen de eerste verklaring waarom percebes als exclusief wordt beschouwd en iets aan de prijs is; ze zijn niet zo toegankelijk.
Eendenmossel
Mysterie nummer 2: vanwaar de naam eendenmossel? Het mag duidelijk zijn: deze delicatesse heeft niks met de eend te maken. Wél is het zo dat men vroeger vaak de rotgans in de buurt zag bij deze eendenmosselen, en er van uit ging dat het een met het ander te maken had.
Qua smaak heeft een percebe ook weinig met een mossel te maken, maar omdat ‘ie wel vaak aan dezelfde rots groeit, is de naam snel ontstaan.
Waaghalzen
Nog even over die exclusiviteit, dus. Wat de eendenmosselen helemaal exclusief maakt, is dat ze met gevaar voor eigen leven van een rots af worden gehaald. Vaak is de enige manier om er te komen per boot, en de plek waar je ze vindt is waar de zee het hardst tegen de rotsen klapt.
De mensen die zich er aan wagen, durven het sowieso alleen aan tijdens laagtij. En ook dan krijg je tijdens de jacht een touw omgebonden en gaan de waaghalzen zo op pad om ze van de rotsen te bikken.
Bereiding
Omdat het al een delicatesse op zich is, en de vangst dus tijdrovend én inspannend is, heeft percebes weinig nodig voor een smaakvolle bereiding. Kort koken in (zout) water dus, met eventueel een blaadje laurier of wat citroen, zoals in dit gerecht van Saveur voor eendenmosselen met citroen.
Mocht je ze toch een keer tegenkomen, probeer ze dan zeker! Wij zijn ze wel ‘s tegengekomen bij Café Remouillage in Amsterdam. Aangezien de Portugezen en Spanjaarden zich flink wat op de hals halen om er überhaupt aan te komen, peuzelen ze liever zelf hun vangst op dan het in groten getale te exporteren. Dat snappen we dan ook wel weer.
Meer delicatessen?
- Neem altijd deze dingen mee uit de Italiaanse delicatessenwinkel
- Surströmming: de Zweedse delicatesse waarvan menigeen moet kokhalzen
- Van haverkoekjes tot kaviaarcrème: dit zijn onze favoriete Zweedse delicatessen van IKEA