Een realistische kijk in het leven van een chef
James Stein werkt bijna zijn hele leven als kok en vond het de hoogste tijd om anderen een kijkje in zijn leven te gunnen. Op verschillende momenten maakte hij foto’s, en nee: het is niet zo glamorous als je misschien zou denken…
Maak kennis met James, de kok die bijna alles vastlegde om ons een blik te gunnen in het dagelijks leven van een kok.
Lange dagen zijn de standaard, en deze 16 uur die hij op één dag draaide? James: “Dat is eerder gemiddeld, soms werken we nog langer door…”
Jep, in de keuken werken vergt wel z’n tol van je schoenen.
De gedachte dat koks elke avond de beste maaltijden voorgeschoteld krijgen is eerder een ilussie. Doordat James en zijn team de hele dag bezig zijn met het voorbereiden van de gerechten, is staand eten eerder regel dan uitzondering.
Eén van de bekende nadelen van werken in de keuken: je snijdt en verbandt je vaak, héél vaak…
En dan het koken… Hoeveel voorbereiding daar aan te pas komt! Alles wordt van tevoren uitgeschreven, van het plannen van de mise en place tot het daadwerkelijk maken van het gerecht.
En fouten maken? Dat behoort niet tot de mogelijkheden.
“Gelukkig mogen we wel gebruik maken van prachtige high-tech gadgets. Maar helaas ook minder mooie, zoals dit docking station die zijn beste tijd wel heeft gehad.”
“Een ander groot voordeel van werken in de keuken: je krijgt te maken met de mooiste producten.”
En tot slot: “We proeven álles en werken zo hard mogelijk om het jou naar je zin te maken.”