Een pan inbranden: hoe doe je dat (en waarom)?
Ben je de trotse bezitter van een roestvrijstalen pan met dikke plaatbodem? Dan weet je zeker dat dit een vriendschap voor het leven is. Mits goed ingebrand natuurlijk. Maar hoe brand je je pan eigenlijk in en waarom kun je dat beter meteen doen?
Het vergt even wat tijd, maar het is het allemaal waard.
Waarom
Omdat elk type pan weer handig is voor andere ingrediënten, is de kans groot dat je verschillende soorten in je kast hebt staan. Zoals de anti-aanbaklaagpan, waar een hoop over te zeggen valt, zoals je hier kunt lezen. Bij een roestvrijstalen pan met dikke bodem daarentegen, heb je de mogelijkheid om zelf een natuurlijke anti-aanbaklaag te creëren. Ook wel inbranden of seasonen genoemd. Doe je dit niet, dan branden je ingrediënten gegarandeerd aan. Met als gevolg – we spreken uit ervaring – een fikse berg frustratie. Volg dus deze stappen voor een leven lang plezier.
Stap 1. de schoonmaak
Zoals je (hopelijk) met al je nieuwe keukengereedschap doet, beginnen we bij het begin: maak je nieuwe aanwinst eerst grondig schoon én droog. Wees niet bang dat je er kwetsbare lagen afschuurt, deze pan kan (bijna) overal tegen.
Stap 2. op ‘t vuur
Zet de pan op het vuur en zorg dat deze gelijkmatig opwarmt, niet te heet, tot ongeveer 100 graden.
Stap 3. insmeren maar
Giet een dun laagje olie in de pan (eentje met weinig smaak en een hoog rookpunt, zoals zonnebloemolie), en smeer deze voorzichtig uit. Let op, de pan is warm! Dit doe je daarom met een tang en een stuk keukenpapier. Vergeet ook niet de binnenste randen. Probeer een dun laagje te smeren: meerdere dunne lagen zorgen voor een betere gelijkmatigere anti-aanbaklaag, dan in één keer een dikke laag.
Stap 4: het inbranden
Verwarm de pan geleidelijk door de temperatuur steeds een beetje te verhogen. Zet vooral de afzuigkap aan: het kan behoorlijk gaan ruiken. Schrik niet van opkomende donkere plekken, dat hoort er allemaal bij. Houd de hoge temperatuur enkele minuten vast, laat de boel even flink walmen, totdat de pan zichtbaar droog is.
Stap 5: afkoelen & schoonmaken
Laat de pan even afkoelen en maak ‘m goed schoon met warm water en een borstel. Belangrijk detail: het voelt misschien onnatuurlijk, maar gebruik geen afwasmiddel. Dat wordt niet voor niets een ontvetter genoemd, niet geschikt voor dit proces dus.
Stap 6: herhaal het proces
Je hebt het langst plezier van je pan wanneer je bovenstaande stappen meerdere keren herhaalt. Idealiter brand je de pan minstens zo’n vijf keer in, totdat je ‘m daadwerkelijk in gebruik gaat nemen.
Gietijzeren pan
Ook een fijn exemplaar dat ingebrand kan worden: de gietijzeren pan. Let wel op, sommige van deze pannen hebben emaille aan de buitenkant, wat niet bestand is tegen hele hoge temperaturen. Brand deze dus niet te lang en te hoog in.
Onderhoud
Het kan zijn dat de vetlaag naar verloop van tijd weer minder wordt. Bijvoorbeeld bij het gebruik van zuren zoals citrus of wijn, of dus na het gebruik van afwasmiddel. Geen paniek: je kunt altijd weer opnieuw beginnen met bovenstaand proces en de laag zit er weer op. Gietijzeren pannen kun je het beste op deze manier onderhouden.
Weet je nog niet welke pan het beste bij je past? Chefkok Joris Bijdendijk geeft er handige tips over in Het Parool en wij hebben de belangrijkste vormen voor je op een rij gezet.
Klaar en tevreden? Aan de slag! Bijvoorbeeld met deze eenpansgerechten.