Een ovenschotel van tevoren maken: dit zijn onze tips
Of je nu een aardappelgratin, lasagne of witlofschotel maakt; het kost uiteindelijk toch altijd meer werk dan je van tevoren had gehoopt. Maak ze daarom de dag van tevoren, zodat je ze op de dag zelf alleen nog maar in de oven hoeft te schuiven!
Als je de schotel gaat maken kun je drie dingen doen: alleen ‘bouwen’, gedeeltelijk garen of volledig garen. Wij lichten de voor- en nadelen toe.
Wat ons betreft is de beste optie om het gerecht gedeeltelijk voor te garen. Zo krijgen de kruiden en andere smaakmakers extra lang de tijd om in alle ingrediënten te trekken (denk maar aan een lasagne die de volgende dag lekkerder is), en voorkom je dat koolhydraatrijke producten en groenten overgaar worden.
Houd er wel rekening mee dat het gerecht de volgende dag ook nog tijd nodig heeft om door te warmen. Heeft het bijvoorbeeld in totaal een half uur nodig? Bak de ovenschotel dan eerst 20 minuutjes in de oven en de volgende dag nog (ruim) 20 minuten. Zo weet je zeker dat alle ingrediënten gaar zijn én goed warm.
Heb je op het moment van maken niet al te veel tijd? Dan kun je er voor kiezen om de ovenschotel eerst alleen te ‘bouwen’ en nog niet te garen. In principe moet je het op de dag zelf nog opwarmen, dus de extra tijd voor het garen kan er dan ook nog wel bij. Een groot nadeel van alleen bouwen is echter dat het gerecht snel vochtig wordt.
Helemaal garen raden we af, omdat hierdoor de ingrediënten snel overgaar worden. Wil je het toch doen? Zorg dan dat je de ovenschotel bedekt met aluminiumfolie opwarmt op lage temperatuur, zodat ook het midden de tijd krijgt om warm te worden zonder dat de rest al ready to go is.
Heb je trek gekregen van dit artikel? Kijk dan hier voor onze lekkerste gerechten uit de oven.Â