Redactie
Redactie Inspiratie 27 okt 2012
Leestijd: 4 minuten

Een kijkje in de keuken van Fattoria La Vialla

Voor de Culy Italia rubriek schrijft Saskia Balmaekers, Italië-expert, blogger van Ciao Tutti en redacteur van De Smaak van Italië, haar favoriete Italiaanse recepten, hotspots en tips. 

La Vialla, een authentiek landbouwbedrijf in Toscane, wordt gerund door de warme en enthousiaste Italiaanse familie Lo Franco, drie generaties vol culinair talent. Aangezien ik ongeveer elke week een doos vol heerlijkheden van La Vialla bestel, besloot ik ook maar eens een kijkje te gaan nemen op het landgoed waar al deze heerlijkheden worden verbouwd, gebakken of geperst. Uiteraard niet zonder ook jullie een kijkje in de keuken te gunnen.

La-Vialla

Maar eerst een beetje geschiedenis. Piero en Giuliana, de oudste generatie op La Vialla, vertellen: ‘In februari 1978 kochten we een klein, verlaten landhuis, Ca’ dell’Oro (Huis van Goud) genaamd. Een duidelijk plan hadden we eigenlijk niet, maar we waren op slag verliefd op het huis en op de bijzondere naam. En verliefde mensen doen gekke dingen, zo ook wij. We wilden de olijfbomen die rond het huis stonden en de kleine wijngaard opknappen, we wilden een moestuin aanleggen, dat soort dingen.

Toscane-La-Vialla

 

Al gauw lieten we ons echter betoveren door een verderop gelegen landhuis, dat helemaal vervallen was: La Vialla. En zo kunnen we wel even doorgaan. Steeds was er een vervallen landhuis, een verwaarloosde olijfgaard, een kudde schapen zonder herder… Wij breidden ons domein steeds verder uit, maar dat betekende ook dat er hard gewerkt moest worden aan de restauratie van de huizen en het land. De paadjes die de landhuizen met elkaar verbonden moesten worden schoongemaakt, bouwvallige muurtjes gerepareerd, omheiningen gemaakt, olijf- en wijngaarden hersteld, pijnboom- en eikenbossen schoongemaakt, de afwatering hersteld…

landgoed-La-Vialla

Elke hoek en elke aardkluit van het land werden gewekt uit de slaap waarin ze weggezakt waren. Zo werden de velden die als door een wonder tot eind jaren tachtig ‘maagdelijk’ waren gebleven onmiddellijk biologisch bebouwd.’ Hier gaat Piero wat langzamer praten; hij gloeit van trots. ‘La Vialla is een van de eerste boerderijen in Italië die het predicaat AIAB (Associazione Italiana Agricoltura Biologica – Italiaanse Vereniging voor Biologische Landbouw) verkregen heeft.’

De verliefdheid van Piero en Giuliana veranderde langzamerhand in een passie. Hun zonen, Gianni, Antonio en Bandino, worden al van jongsaf aan aangestoken door deze verliefdheid. Gianni wijdt zich vooral aan de administratieve kant van La Vialla, hij wordt door zijn broers dan ook wel gekscherend il capo (de baas) genoemd. Antonio houdt zich als sommelier vooral bezig met de wijngaarden en de vele soorten wijn die La Vialla maakt.

Bandino houdt zich, als officiële proever van het ONAOO (Organizzazione Nazionale Assaggiatori di Olio d’Oliva – Nationale Organisatie van Proevers van Olijfolie) bezig met de bereiding van de olijfolie en de sauzen. Naast deze specialisaties volgen zij uiteraard al het wel en wee van de fattoria op de voet – als één man vertellen ze over het landgoed, hun passies, hun trots…

Inmiddels laten ook de kleinkinderen van Piero en Giuliana zich niet onbetuigd. Ze helpen bij de olijvenpluk, bij het oogsten van de tomaten en natuurlijk bij het proeven van nieuwe producten of bereidingswijzen! Piero en Giuliana geven nog altijd graag advies aan hun (klein)kinderen en helpen ook nog wel eens een handje mee, vooral tijdens het drukke oogstseizoen. Maar gelukkig hebben ze nu ook af en toe tijd om bezoek te ontvangen, zelf een lekkere pasta te maken of koekjes te bakken, of een tochtje te maken op hun oude Vespa.

Terwijl Giuliana binnen een bord vol antipasti samenstelt, laat Piero me trots het logo van La Vialla zien, een kleine ploeg:

lavialla-logo

Hij glundert helemaal als hij vertelt hoe zijn vriend Armando Cherici, geschiedkundige en archeoloog, La Vialla beschreef: ‘Toen de ploeg aan het eind van de jaren zeventig slechts een herinnering voor onze streek leek te zijn, is een bijzondere ploeg langzaam aan weer aan het werk gegaan: het is die van Fattoria La Vialla. In het lexicon van de boeren is de vialla een kleine ploeg voor de moestuin en bergachtige terreinen: aan dit werktuig ontleent een landhuis net boven Castiglion Fibocchi, op 14 kilometer van Arezzo, zijn naam en vandaag de dag is dit huis het centrum van Fattoria La Vialla, die sinds meer dan dertig jaar de kleine ploeg als symbool heeft…’

Giuliana onderbreekt zijn verhaal met een werkelijk onovertroffen selectie antipasti. ‘De beste reclame voor onze producten is proeven,’ glimlacht ze. Daar kan ik haar geen ongelijk in geven, daarom de komende dagen meer over de kookkunsten van Giuliana. Wil je al eerder proeven van alle lekkernijen van La Vialla, surf dan naar www.la-vialla.com en vraag de catalogus vol wijnen, pasta’s, sauzen en koekjes aan. Wees wel gewaarschuwd: je wordt heel hebberig van al dat lekkers!

wijnoogst

Van Saskia krijgen Culy-lezers wekelijks een Italiaanse culinaire tip, van een nieuw koffieadresje in Rome tot het beste wijnbarretje van Venetië. Tussendoor kun je je dosis Italiaans op peil houden via Ciao Tutti. A presto!

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.