Semlor: een heerlijk Zweedse gebakje met kardemom en amandelspijs
Maak je binnenkort een tripje naar Stockholm of een andere Zweedse stad, dan ga je struikelen over semlor. Dit Zweedse gebakje popt overal in Zweden op en gaat binnenkort ook andere landen veroveren. Let maar op.
Semlor (meervoud: semla) is een zacht, luchtige kardemom-broodje. De broodjes worden gevuld met amandelspijs en afgemaakt met slagroom. Omdat er vaak een dekseltje van kardemom-deeg op gaat, lijkt het een soort grote, gevulde slagroomsoes. Maar dan met kardemom en amandelspijs dus. Lekker!
Ultiem luchtig
Het woord semla stamt van het Latijnse woord semila. Dat betekent dan weer meel van goede kwaliteit. Dat gaat ook wel op voor deze Zweedse traktatie: kenmerkend voor de bol is dat ‘ie ultiem luchtig is.
Je ziet ze vooral bij Zweedse bakkerijen tussen Kerst en Pasen. Vroeger at je een semlor traditiegetrouw op de dinsdag zeven weken voor Pasen. Je zou het maar op je kalender moeten zetten. Dat komt omdat de Zweden dan vastenavond vieren: de avond die de vastentijd inluidt, die tot Pasen duurt.
Hoe dan ook past het broodje perfect in de Zweedse traditie van fika: een cultuurdingetje, dat staat voor een momentje voor jezelf nemen, liefst met koffie/thee en iets lekkers.
Waar vind je lekkere semlor?
De beroemde Zweedse chef Magnus Nilssen – bekend van zijn restaurant Faviken – tipt dat je de allerbeste semlor eet bij Bageri Petrus in Stockholm. De chef drukt je zelfs op het hart dat je echt naar het Zuiden van de stad moet reizen om goede semla te vinden.
Foodie en kookboekenauteur Rachel Khoo houdt zelfs zó veel van semla, dat ze een lijst heeft gemaakt met de beste plekken in Stockholm om semlor te eten. En wil je ze een keer zelf maken, dan heeft ze ook nog een recept voor je ontwikkeld.
In Nederland vind je lekkere semla bij o.a. Carla’s Conditorie in Utrecht en Selma’s Nordic Bakery in Amsterdam. En who knows, misschien komen er de komende tijd nog wel meer adresjes bij…