5 vragen aan Eefje Friedhoff (Eefsfood): ‘Veel horecazaken slaan de plank mis omtrent gebak’
In Culy’s vaste rubriek stellen we steeds vijf culinaire vragen aan een bekende foodie over zijn of haar eetgewoonten. Dit keer legden we ons vragenvuur voor aan… Eefje Friedhoff aka Eefsfood, auteur van het boek ZOETE ZOOI.
Eefje Friedhoff zie je misschien weleens op je tijdlijn voorbijkomen. Met haar following van ruim 122 duizend volgers is ze op haar platform Eefsfood uitgegroeid tot één van de grootste food influencers van het land. Op haar socials deelt ze allerlei lekker eten waarbij haar baksels meteen in het oog springen.
Op haar zeventiende ging Eefje naar de bakkersschool en dat waren naar eigen zeggen de leukste schooljaren van haar leven. Tien jaar geleden startte ze voor de lol een account op Instagram en inmiddels is Eefsfood haar fulltime baan. Ze wordt dolgelukkig van lekker eten en kan geen genoeg krijgen van haar eigen boterkoekrecept met abrikoos en rozemarijn.
In haar allereerste boek ‘ZOETE ZOOI.’ deelt Eefje Friedhoff haar succesrecepten en heerlijke nieuwe creaties. Als bakenthousiasteling met een banketbakkersdiploma op zak deelt ze al haar huis-, tuin- en keukentrucs. In het boek vind je haar beroemde boterkoek, heerlijke Monchoutaart en haar signature karamel shortbread met pecannoten.
5 culinaire vragen aan Eefje Friedhoff
1. Wat is de beste (bak)tip die je ooit kreeg en van wie was dat?
Eefje: “Wat me vooral is bijgebleven, is dat je cake niet in de koelkast moet bewaren. Dit kreeg ik te horen van mijn leraar op de eerste dag van de bakkersschool. Cake wordt namelijk sneller oud als je dit doet. Ik was toen zeventien en nu – zestien jaar later – verkondig ik die tip ook nog altijd.
Er zijn echt wel mensen die het weten, maar nog altijd meer mensen voor wie dit nieuw is. Natuurlijk zijn er een paar uitzonderingen. Maar wil jij het langst genieten van je zelfgebakken cake? Bewaar ‘m goed afgesloten buiten de koeling.”
2. Wat is jouw ultieme go-to adres wanneer je brood, patisserie of gebak wil kopen?
“Ik vind dat veel horeca de plank misslaat wanneer het om gebak gaat. Soms zit het ‘m in het aanbod maar nog veel vaker gaan ze er niet serieus mee om. Wat resulteert in koude appeltaart met een vleugje knoflook, omdat het niet goed bewaard is. Een taartvitrine bestaat niet voor niks mensen! Waar ze het altijd wel goed voor elkaar hebben, is ROOS Taste & Smile in Leiden. Hier kun je met een gerust hart taart bestellen. De frambozen-cheesecake met witte chocolade vind ik echt goddelijk!
Als het om brood gaat ga ik tegenwoordig graag naar Stadsbakkerij Water & Bloem. Binnen een paar jaar hebben ze goed naam gemaakt in Leiden en op zaterdag heb je grote kans dat je achteraan moet sluiten in de rij. Heerlijk desembrood, goddelijke kaasstengels (met vleugje komijn), en de pastéis de nata en pistachecroissant zijn ook hemels!”
3. Dit MOET ik altijd in mijn kast hebben staan…
“Mijn voorraadkast is denk ik niet helemaal een afspiegeling van die van de gemiddelde Nederlander. Ik heb altijd genoeg in huis om wat lekkers te bakken. Dus mijn antwoord zou zijn: bloem, suiker, boter & eieren. Daar kun je alle kanten mee op. “
4. Hier ben ik écht geen fan van…
“Matcha. Het is hot en happening! Ik snap het niet helemaal. De laatste keer dat ik het probeerde vond ik het helemaal niks. Maarrrr, dat maakt me nu een paar jaar later dus toch ook weer nieuwsgierig. Ik heb een zakje besteld en ga het binnenkort toch weer eens de kans geven.”
Hier drink je (wél) goede matcha: 11x matcha hotspots in Amsterdam op een rijtje
5. Wat is het eerste dat je ooit bakte en wat herinner je je daarvan?
“Vroeger had ik een roodkleurig kinderbakboek. De recepten werden uitgelegd aan de hand van een stappenplan met tekeningen. Daaruit heb ik ontzettend vaak de kokosrotsjes gebakken. Eiwit opkloppen met suiker, kokosrasp erbij en klaar. Ik vond dat altijd heerlijk en op een gegeven moment wist ik het recept uit mijn hoofd.”
> ZOETE ZOOI. – Meer dan 80 bakrecepten die jou óók lukken! van Eefje Friedhoff is nu te koop voor €28,99
Meer 5 vragen aan…
- 5 vragen aan Jonneke de Zeeuw (Mooncake): ‘Ik huiver van Knorr Wereldgerechten.’
- 5 vragen aan… Bloeme Burema: “Bonen stoffig en ouderwets? Welnee!”
- 5 vragen aan… Jadis Schreuder: “De meeste vis is echt easy peasy te bereiden”