Duurzaam kerstmenu in elkaar zetten? Culy reikt ‘t je aan
We kunnen er niet omheen: met de manier waarop we inkopen doen, koken en omgaan met restjes kunnen we het verschil maken in de strijd naar een betere wereld. Zónder daarbij in te leveren op smaak. Want van lekker eten houden en daar duurzaam mee omspringen kunnen fantastisch hand in hand gaan. Daarom lichten we dit jaar ‘n duurzaam kerstmenu uit, met een brede focus op groenten, lokale ingrediënten en plantaardige opties.
Groenten en plantaardige ingrediënten zijn niet alleen erg duurzame opties, als je ze goed weet te bereiden, leveren ze ook nog ‘ns ontzettend spannende gerechten op.
Culy’s duurzame kerstmenu
Per gang hebben we een aantal duurzame opties in een lijstje gegoten. Op die manier kun je makkelijk je eigen duurzame kerstmenu samenstellen. Welke selectie maak jij dit jaar?
Duurzame amuses
Of je nou gaat voor de vegan samosa’s of de crispy bloemkool bites: in elk van deze gevallen zal de schaal amuses snel genoeg leeg zijn. Zoals het hoort.
- Vegan samosa’s met venkel, sinaasappel en biet
- Oeufs mayonnaise met peterselie-olie (koop biologische eieren)
- Kerst hummus met kakifruit en granaatappel (kakifruit is nú in het seizoen!)
- Crispy bloemkool met Sriracha en Japanse mayonaise
Duurzame voorgerechten
Eigenlijk is zowat elke soep op basis van groenten een goed duurzaam voorgerecht, maar kijk ook vooral eens naar de biet tartaar: een duurzame knipoog naar de klassieker.
- Vegan pastinaaksoep met knoflook en bladerdeegsterretjes
- Aardperensoep met amandelmelk en bruine boter (gebruik groentebouillon en biologische boter)
- Biet tartaar
- Geroosterde knoflooksoep met groene kruidenolie (gebruik haverroom en groentebouillon)
Duurzame bijgerechten
We kunnen het niet genoeg benadrukken: met de juiste ingrepen worden groenten spannende smaakbommen met een hoge verslavingsfactor. Deze toffe bijgerechten leveren bewijs.
- Geroosterde & geplette bieten
- Hasselbackaardappeltjes met kerstboter
- Kerstsalade met mandarijn, roodlof en pecan
- Gekarameliseerde courgettes met ricotta, munt en hazelnoten
- Hasselback courgette (een leuk bijgerecht!)
- Patatas bravas van zoete aardappel
- Aardappeltjes uit de oven met knoflook en Parmezaan
Duurzame hoofdgerechten
Of je nou een pompoen gaat hasselbacken of steaks maakt van rode kool: bij deze hoofdgerechten laat je groenten schitteren alsof ‘t Hollywoodsterren zijn.
- Hele geroosterde romanesco met beurre noisette en pistache
- Hasselback pompoen met maple syrup en chilipeper
- Bloemkoolsteak met romescosaus en hazelnoten
- Gepofte knolselderij met hazelnootpesto en hangop
- Rodekoolsteaks met pastinaakcrème en kruidkoek-croutons
- Vegetarische pastei met zoete aardappel en paddenstoelen
- Geroosterde koolrabi met sesamdressing
- Vegetarische hartige baklava voor kerst
Duurzame toetjes
Bij deze toetjes leggen we de nadruk op lokale en plantaardige ingrediënten. De ene keer een vegan brownie, de andere keer een dessert met lokaal geoogste stoofpeertjes. De gemeenschappelijke deler? Naast duurzaam zijn al deze desserts natuurlijk gewoon superlekker.
- Vegan sojasausbrownies met butterscotch
- Stoofpeertjes met havermoutcrumble & yoghurt
- Vegan meringues (gemaakt met aquafaba)
- Easy bananen softijs
- Raw cacao-taart met dadels & walnoten
- Vegan chocolademousse met granola
- Vlierbloesemtaart met frambozen
- Brownies met zoete aardappel (van Ella Mills!)
- Vegan chocolade ijs
En de dag erna?
Duurzaam koken zit ‘m natuurlijk ook in het creatief omspringen met restjes. Heb je de dag daarna nog wat over? Dit kun je allemaal maken met de restjes van je kerstdiner.
Ook handig: Too Good To Go lanceert dit jaar een e-book om voedselverspilling tijdens de feestdagen te voorkomen: REMIX. Dit boek kun je gratis downloaden via de site en leert je hoe je kroketten van restjes draait of hoe je aspergestelen fermenteert tot een pittig bijgerecht. Tof!