Zo maak je dulce de leche (karamelpasta)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2016%2F01%2FSAM6365.jpg)
Ben jij zo iemand voor wie een gerecht nooit zoet genoeg kan zijn? Dan is dulce de leche echt iets voor jou. Dit romige goedje uit Zuid-Amerika is een must-try voor iedereen die gek is op karamel! Zelf dulce de leche maken is ook nog eens heel simpel.
Wat is dulce de leche?
Dulce de leche betekent letterlijk ‘zoet van melk’. Het is een fluweelzachte karamelpasta gemaakt van gezoete gecondenseerde melk. In tegenstelling tot karamelsaus, waarbij suiker en boter op precies de juiste temperatuur moeten smelten, is de karamelpasta een stuk makkelijker te maken. Het enige wat je nodig hebt, is een blikje gecondenseerde melk en een beetje geduld.
Waar gebruik je dulce de leche voor?
Een betere vraag is: waar niet voor? Dulce de leche is fantastisch over ijs, op pannenkoeken, als vulling voor taarten of gebak, of gewoon op een lepel (we don’t judge!). Ook door yoghurt, als dip voor koekjes of over een brownie is het een echte gamechanger. En wat dacht je van een laagje karamelpasta op een cheesecake of als twist in je koffie?
Zelf dulce de leche maken:
Het vergt een beetje geduld, maar deze methode kan niet mis gaan!
- Pel het etiket van een blikje gezoete gecondenseerde melk. Gebruik een pan die groot genoeg is om het blikje volledig onder water te laten staan.
- Breng water aan de kook en leg het blikje (gesloten!) in de pan. Zorg ervoor dat het minimaal vijf centimeter onder water ligt.
- Houd het water in de gaten en vul regelmatig aan met kokend water. Als het blikje droog komt te liggen, kan het exploderen.
- Laat het blikje zo’n tweeënhalf tot drie uur zachtjes koken. Hoe langer je het kookt, hoe donkerder en steviger de karamelpasta wordt.
- Haal het blikje uit de pan en laat het volledig afkoelen voordat je het opent. Daarna: genieten maar!
Alternatieve methodes
Heb je geen fornuis of geen zin om het blikje urenlang te laten sudderen en in de gaten te moeten houden? Je kunt ook dulce de leche maken in de oven. Giet de gecondenseerde melk in een ovenschaal, dek af met aluminiumfolie en zet de schaal in een grotere ovenschaal met heet water (een bain-marie). Bak op 220 °C voor ongeveer anderhalf uur, en af en toe roeren voor een gelijkmatige kleur.
Lactosevrije dulce de leche maken
De meeste blikjes gecondenseerde melk bevatten koemelk, maar lactosevrij of vegan? Geen probleem! Gebruik gezoete gecondenseerde kokosmelk. Het resultaat is net zo romig, met een lichte kokostwist. Wij vonden een blikje bij Albert Heijn en durven te zeggen dat het misschien nóg lekkerder is dan de originele versie.
Dit vind je vast ook lekker:
- Kokoskoekjes met dulce de leche en pure chocolade De lekkerste sweet treat na een lange dag!
- Milhojas: het Spaanse antwoord op de tompouce (met een vulling van dulce de leche)
- Hier hebben ze een gebakje met dulce de leche: Chamuyero maakt fantastische Argentijnse patisserie