Alles over het mysterieuze duizendjarige ei
Niet te bekrompen zijn en gewoon proeven: dat is de leus als je ooit een duizendjarig ei voor je neus krijgt. Het ei ziet er namelijk behoorlijk huiveringwekkend uit maar blijkt helemaal niet zo verkeerd te zijn. Wij vertellen je er alles over.
Duizendjarige eieren, honderdjarige eieren, Chinese eieren of century eggs in het Engels: allemaal zijn het synoniemen voor hetzelfde, mysterieuze blauw-groenige ei. Maar wat ís dat dan eigenlijk?
https://www.instagram.com/p/Cg67gSKJp-5/?utm_source=ig_web_copy_link
Wat is een duizendjarig ei?
Hoewel het er inderdaad uitziet alsof zo’n ei al duizend jaar bestaat (kijk even naar die blauwe eidooier!), gaat het om eendeneieren die gedurende een paar weken of maanden zijn ingelegd ter conservering. Het mengsel waarin de eieren in die periode mogen vertoeven bestaat uit klei, as, zout, thee en rijstkaf (een restproduct van rijst).
Dit donkere mengsel verklaart meteen waarom de eidooier blauw-grijsachtig kleurt en het eiwit roodbruin. Niet perse waar de gemiddelde Nederlander wild van wordt, al lezen we vaker terug dat de smaak veel delicater is dan je zou verwachten. Het beste valt die te omschrijven als rijp, complex en scherp met de diepte van blauwe kaas.
Liefhebbers roemen het ei daarnaast vooral ook vanwege de textuur: het eiwit is dankzij de conservering veerkrachtig en jelly, de dooier uitzonderlijk romig.
Zo gebruik je het ei
Avontuurlijk genoeg aangelegd om dit duizendjarige ei een kans te geven? Je maakt ons trots. Een gebruikelijke manier om het ei te gebruiken is als topping bij congee: die hartige Chinese rijstepap die we graag in de strijd werpen bij griepjes. We zien het ei ook wel ‘ns terug in salades, vaak met rijst, chili en koriander.
Ook de combinatie van het ei en tofu is een bekende. Google maar eens op Century Egg tofu en je ziet de met blauwe eieren omgeven blokken tofu vanzelf verschijnen. Ben je geïntrigeerd? The Woks of Life heeft er een niet al te moeilijk recept voor waarmee je – alleen al vanwege de looks – hoe dan ook indruk op je publiek maakt.
https://www.instagram.com/p/Chckg7RJXSO/?utm_source=ig_web_copy_link
Waar koop je het?
Je leest het al: een duizendjarig ei is niet ongezond, niet giftig en ook niet perse vies. Je moet er een beetje lef voor hebben, maar het proeven ervan kan dus allesbehalve kwaad. Hebben we je geïnspireerd? Hol even naar de toko: bij grotere Aziatische supermarkten heb je het meeste kans om ze aan te treffen.
Ook verschillende webshops bieden de geconserveerde eendeneieren aan, Toko Azia bijvoorbeeld. Kwestie van je culinaire horizon verbreden…
https://www.instagram.com/p/ChPTe4Cu-om/?utm_source=ig_web_copy_link