Alles over duivekater: zoet brood met een gekke naam
Soms ontdekken we op de Culy-redactie van die producten waar bij niemand een belletje gaat rinkelen. Zo (her)ontdekten we deze week duivekater: een oud-Hollands brood dat al eeuwenlang rond de feestdagen wordt geserveerd.
Toegegeven: we moesten er ook even induiken, want bij het horen van de naam duivekater kwamen er vooral veel vraagtekens bovendrijven. Ineens zagen we het bij verschillende (online-)supermarkten als ‘Paasspecial’ verschijnen.
Het paasbrood versus de kerststol: wat is eigenlijk het verschil en welke is het lekkerst?
Wat is duivekater?
Een duivekater is een licht zoet witbrood. Op het eerste gezicht lijkt het brood dan ook op een briochebrood. Dat is niet zo gek, want de twee broden hebben redelijk wat gelijkenissen. Een van de hoofdingrediënten van beide broden is namelijk boter, wat de rijke smaak aan de broden geeft.
Citroen en boter
Het grote verschil is dat er in duivekater steevast citroen(schil) zit. Daarnaast zitten er soms ook specerijen doorheen, maar dat verschilt per recept. Er is namelijk niet één heilig recept als het over dit brood gaat; al is het duivekater recept in al die jaren nooit écht veel veranderd.
Duivekater wordt namelijk al honderden jaren gegeten in Nederland – en dan met name in de omgeving van Amsterdam, de Zaanstreek en Waterland. Het brood is terug te vinden op verschillende schilderijen uit de zestiende en zeventiende eeuw. Van origine werd dit brood gegeten tijdens christelijke feestdagen zoals Kerstmis, Pinksteren en Pasen en werd daarnaast ook gegeten tijdens Sinterklaas.
De geschiedenis van duivekater
De oorsprong van het brood kent een beetje een lugubere geschiedenis. De langwerpige vorm van het brood moet lijken op een scheenbeen. Het brood zou namelijk afstammen van de periode waarin mensen en dieren werden geofferd tijdens de Romeinse tijd.
De duivekater werd na die periode een offerbrood en in de loop der tijd ook steeds meer versierd met mooie krullen en ingekerfde tekeningen aan de bovenkant.
Hoe komt duivekater aan zijn naam?
Hoe het brood aan de naam duivekater komt is onduidelijk, maar kent veel theorieën. De meest terugkerende is dat er tijdens de Romeinse tijd vooral veel katten werden geofferd om goden en demonen te vriend te houden. Hier zou de naam duivekater naar terug te leiden zijn. Inmiddels is van die lugubere geschiedenis weinig meer te merken en is het vooral een feestelijk brood.
Meer feitjes:
- Alles over Colomba di Pasqua: Italiaans paasbrood
- Alles over millefeuille: de OG Franse tompouce voor gevorderden
- Alles over kouign-amann: het vetste, lekkerste én moeilijkste Franse zoete broodje