Zo maak je zelf limonadesiroop
Limonadesiroop is ideaal om in huis te hebben: aangelengd met (bruisend) water is het heerlijk verfrissend en net iets smaakvoller dan alleen een glaasje gemeentepils. Gelukkig is echt niet zo moeilijk als je misschien denkt om zelf te maken en wij vertellen je hoe.
In principe is het heel simpel: je maakt een (suiker)siroop die je op smaak brengt met ingrediรซnten naar keuze. Dit kan fruit zijn, maar ook bloemen (rozen, vlierbloesem), kruiden of bijvoorbeeld gember.
Hierbij kun je grofweg twee kanten op: of je kookt de smaakmakers al mee met de suiker, of je voegt ze toe als de siroop al klaar is. Gebruik je citrussap? Dan kun je het prima aan het einde toevoegen, maar wil je liever de smaak van vlierbloesem, rabarber of kruiden gebruiken? Dan kan het al worden meegekookt.
De siroop maak je met gelijke delen suiker en water (bijvoorbeeld 200/200 gram). Breng dit in een ruime pan aan de kook en voeg indien nodig de ingrediรซnten toe. Laat koken totdat de suiker is opgelost en zeef na afloop de siroop.
Leng de limonade aan met water naar smaak en bewaar de rest van de siroop in een gesteriliseerd glazen flesje.
Breng de limonade op smaak metโฆ
โ Gember & sinaasappel
โ Vlierbloesem
โ Rabarber (eventueel met aardbeien of frambozen)
โย Frambozen & munt
โ Gedroogde lavendel of rozenblaadjes
โ Citrusfruit zoals citroen, grapefruit en bloedsinaasappel