Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Drinken 15 jan 2022
Leestijd: 3 minuten

Dit is waarom de keuze voor je wijnglas de smaak van de wijn beinvloedt

We overdrijven niet wanneer we stellen dat het type wijnglas de smaak van je wijn beïnvloedt. Dat hebben wij niet verzonnen, ook professionele wijnkenners en sommeliers scharen zich achter die stelling. Maar hoe kun je je wijnglazen dan strategisch matchen met je wijn?

Dat leerden we voor een groot deel van Bon Appetits sommelier André Mack. Ten eerste benadrukt hij hoe de verschillende componenten van een wijnglas (voet, steel, kelk en aanzet) van invloed zijn op de totaalbeleving van je glas wijn.

Algemeen zou je bijvoorbeeld kunnen stellen dat grotere glazen geschikter zijn voor rode wijnen, die die zuurstof hard nodig hebben. De aciditeit in witte wijnen vraagt daar minder om. Maar dan nog blijven er verschillende soorten wijnglazen over, waarvan onderstaande lijst een beknopt maar relevant overzicht biedt.

Bourgogne wijnglas

Deze ballonvormige glazen zijn breed en volumineus. Door de grootte van het glas kan het de aroma’s van de wijn goed opvangen. Schenk in deze glazen dus je meest aromatische (Bourgogne) wijnen, zoals pinot noir.

Bourgogne glazen hebben daarbij vaak de eigenschap dat ze gemaakt zijn van een dun soort glas. Door het dunne glas komt de wijn traag en geleidelijk je mond binnen: perfect om alle aroma’s aandachtig waar te nemen.

https://www.instagram.com/p/CO7xP8GrUHZ/?utm_source=ig_web_copy_link

Bordeaux wijnglazen

Bordeaux wijnglazen zijn in vergelijking met een Bourgogne glas iets hoger en smaller. Dat komt omdat wijnen uit de Bordeaux – vaak met veel Cabernet Sauvignon – veel lucht nodig hebben: je wil dus dat een groot deel van je glas ongevuld blijft, wat de wijn ademruimte geeft.

In deze glazen komt de wijnen iets sneller je mond binnen, wat de wijn op zijn beurt gelijkmatig verspreidt.

Chardonnay glas

Qua witte wijnglazen is een Chardonnay glas één van de bekendste. Het glas is kleiner en korter in vergelijking met glazen voor rode wijn, waardoor de wijn sneller en soepel je mond binnenkomt.

De kleinere vorm van het glas laat bovendien een mooi evenwicht tussen zoete en zure tonen toe: precies wat je bij witte wijnen wil bewaken.

Port glas

Een klein glaasje, perfect voor dessertwijn waar je sowieso niet heel veel van drinkt. Door de vorm van het glas komt de wijn automatisch meer in het centrum van je mond terecht.

Fun fact: vroeger werd aangenomen dat verschillende smaken door verschillende delen van je tong worden waargenomen, maar die aanname is inmiddels ontkracht. Je kunt dus elke basissmaak op elke plaats van je tong waarnemen.

Flûte

Flûtes zijn synoniem voor de meest iconische champagneglazen, die lange smalle dus. De lengte van het glas geleidt de bubbels mooi de hoogte in, wat de smaak van mousserende wijnen alle eer aandoet.

Ook het visuele speelt een rol: wat is er immers feestelijker dan zo’n glas met vrolijk omhoog rijzende luchtbelletjes?

Ruinart second skin champagne
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

Coupe

De legende zegt dat coupeglazen gevormd zijn naar de borsten van Marie Antoinette. Of dat nou klopt of niet: je hebt in ieder geval meteen een beeld bij ‘t type glas in kwestie.

Hoewel ook hier vaak champagne in geserveerd wordt, pleiten kenners toch eerder voor een langwerpige flûte. De grote opening van een coupeglas maakt dat bubbels snel hun uitweg vinden, wat niet perse wenselijk is. Een veiligere keuze is om coupeglazen in te zetten voor cocktails of erg sprankelende ciders.

En tot slot: onthoud dat een glas ook op visuele manier je beleving bepaalt. De aanblik van dat eerste champagneglas bij de borrel, het laten rondwalsen van een complexe rode wijn in de kelk van een Bourgogneglas, dat moment wanneer de gastheer met de kleinere portglaasjes komt aanzetten… Hiervan ga je toch automatisch meer genieten?

valentijnscocktail (cherub's rub)
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.