Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Drinken Gisteren
Leestijd: 3 minuten

Wijn bij kaasfondue: met deze opties zit je altijd goed

Zelf kaasfondue organiseren? Prima plan. Voor kaasadvies klets je maar even gezellig met je kaasboer, het nodige wijnadvies krijg je van ons. Dit is welke wijn je bij kaasfondue wil serveren.

Inclusief alcoholvrije tips.

Kaasfondue: tips & tricks om het écht lekker te maken

Wijn bij kaasfondue: hier wil je op letten

Van onze vrienden van Design & Wijn leren we het volgende: ”Kies bij kaasfondue niet voor houtgerijpte, vette wijnen. Kaasfondue is van zichzelf namelijk ook al vet; wat je wil vermijden is dat er frisheid mist. Een zuurtje mag daarentegen zeker aanwezig zijn; kazen hebben ook best wat zuurs namelijk – dat matcht goed. Kies in ieder geval voor een droge wijn of voor een wijn met een klein subtiel restzoetje.”

Stem de wijn af op je kaas

Vanuit bovenstaande kennis kun je nog een stap verder door je wijn af te stemmen op de kazen die je in de strijd werpt.

Wijn bij Hollandse kaasfondue

Wie met Nederlandse kazen te werk gaat, kan daar net zo goed een Nederlandse fles bij opentrekken. In zo’n geval is een Pinot Gris (bijvoorbeeld van Wijngoed Thorn) een mooie keuze voor wie wit verkiest. Ook een licht sappig rood exemplaar werkt hier goed; denk dan aan een lichte pinot noir, Spätburgunder of Frühburgunder.

Wijn bij Zwitserse kaasfondue

Emmental, Gruyère, Appenzeller, Vacherin,… Ook Zwitserse kazen doen het goed in je fonduepannetje. De krachtige, nootachtige smaak waarmee ze vaak omschreven worden gedijt goed bij het smaakprofiel van Grüner Veltliner. Die beschikt over genoeg zuurheid om door het vettige van de kaas heen te snijden – een goede match dus.

Wijn bij Franse kaasfondue

Met een groot gamma Franse kazen is het niet moeilijk om daarmee een lekkere kaasfondue te creëren. Maar welke wijn past nu goed bij (een combinatie van) Comté, Roquefort, Beaufort en/of Tomme de Savoie? Met Sauvignon Blanc van Franse bodem zit je over het algemeen goed. Niet alleen is hier sprake van voldoende zuurheid, ook de minerale ondertoon waarover een groot deel van deze wijnen beschikt, past goed bij die vollere, Franse kazen.

Eenpersoons kaasfondue uit je airfryer: gebakken camembert met paddenstoelen

Wijn bij Italiaanse kaasfondue

Voor Italiaanse kaasfondue wordt vaak een beroep gedaan op Fontina, Provolone, Tallegio, Gorgonzola en/of Parmezaan. Krachtpatsers dus! Daar kun je met een gerust hart Pinot Grigio of Verdicchio bij serveren; beide opties hoog genoeg in zuur.

Non-alcoholische opties bij kaasfondue

Kaas en wijn zijn voor elkaar gemaakt, dat staat buiten kijf. Maar wat drink je als je die alcohol liever links laat liggen? We hadden zo’n klein vermoeden dat wijnschrijver Esmee Langereis daar wel raad mee zou weten. En ja hoor: op haar platform What To Drink staan drie exemplaren als tip bij kaasfondue. Een bloemige alcoholvrije muscat, een kruidige non-alcoholische rode wijn en een intrigerende kombucha.

Stokjes klaar? Fondue’en maar!

Meer met kaasfondue?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.