Mr. Vino vertelt: wijn bij Aziatisch eten
Wijn bij Aziatisch eten lastig te combineren? Hmm, wellicht een beetje. Maar onze Mr. Vino weet raad.
Dit is best een lastig onderwerp, al zeg ik het zelf. Eigenlijk een zelfde onmogelijke vraag als: welke wijn past bij de Mediterrane keuken? De Aziatische keuken is zo divers aan smaken. Van wat zurig, zoals Tom Yum Kung soep tot zoet(ig), zoals sticky rice met mango. Of denk aan steak met een honing-sojadressing. Uiteraard pittig zoals gebakken Koreaanse tofu met pikante saus, of rond en ‘romig’ zoals kip tikka masala.
Niet 1 wijn te kiezen
Dé ideale combinatie bestaat dus niet. Er is niet één uitgesproken wijn die het beste past bij Aziatisch eten. Dus speelt smaak (uiteraard) de hoofdrol. Smaak van het gerecht én de smaak van de wijn.
Om het niet te moeilijk te maken, zal ik me beperken tot de keuze uit witte wijnen. De meeste gerechten uit de Aziatische keuken laten zich prima combineren met witte wijnen. Om het niet te makkelijk te maken, nemen we wel het hele scala aan witte wijnen mee. Van beendroog (zoals dat heet), tot zwoel zoet.
Het lassen van smaken
Zo is er altijd wel een witte wijn bij Aziatisch eten die lekker past. De kunst is om de smaak van het gerecht te kunnen duiden, de smaak van de wijn te kunnen duiden en dat vervolgens aan elkaar te lassen.
Een gerecht met zachte, subtiele smaken vraagt om een zachte, subtiele wijn. Bijvoorbeeld noedels met gamba’s combineren prima met een heerlijk glas wijn van de Sylvaner druif uit de Elzas.
Gerechten als sushi en sashimi hebben een ‘zee-touch’, waardoor wijnen met wat ziltigs in de smaak ideaal zijn. Een vrij dure combi is met Chablis; iets goedkoper ben je uit met bijvoorbeeld een Muscadet. Let wel op de saus die je serveert bij het gerecht. Dit is een smaak beïnvloeder bij uitstek. Zelf heb ik ook goede ervaringen met een Grüner Veltliner uit Oostenrijk bij sushi. Minder ziltig, maar mooi fris en zachter van smaak.
Zit je qua smaak middle of the road (dus niet subtiel, maar ook niet pittig/heet), dan bieden wijnen als een Pinot Blanc, Chardonnay (zonder op hout gelagerd te zijn) of een Sauvignon Blanc (bv. uit Nieuw-Zeeland) zich als chaperonne aan.
Hoe blus je kruidig, pittig en heet?
Kruidige gerechten als een chili kip of kip tandoori laten zich het liefst vergezellen, hoe kan het ook anders, door kruidige witte wijnen.
Dus ga op zoek naar een mooie Gewürztraminer (ik vond er een bij de Gall & Gall: Adam Gewürztraminer Réserve voor € 10,99). Alternatief nodig? Bij Plus supermarkt koop je een Barone Montalto Pinot Grigio voor € 5,99.
Pittige gerechten zijn er uiteraard in overvloed in de Aziatische keuken. Wijnen met (frisse) zuren, moet je dan proberen te mijden. Het zurige in de wijn versterkt namelijk scherpe en pikante smaken. Ook wijnen met een alcoholpercentage boven de 13,5% zou ik mijden. Het branderige mondgevoel van het gerecht wordt door een slok van een dergelijke wijn versterkt. Terwijl je aangenaam wilt blussen.
Wat past wél bij pittig?
Wijnen met een zoet karakter. Deze wijnen verzachten en verfrissen het mondgevoel. Maar niet té zoet. Een glas gevuld met een licht zoete, mooi gekoelde witte wijn, zou mijn voorkeur hebben. Wijnen gemaakt van de Riesling druif kennen gradaties in zoetheid. Het lukt dus altijd om een passende Riesling te vinden. Tip: ga voor een Spätlese.
Mijn absolute voorkeur dronk ik onlangs. Wijnmaker Matthieu Deiss (uit Bennwihr, Elzas), maakt een Biowijn. Van de druiven Pinot Gris, Pinot Blanc en Pinot Noir. Resultaat: een bloemige, rijke wijn. Met een fantastisch zoetje. De wijn heeft gerust in grote houten vaten en dat proef je dus. Gekoeld drinken, zo tussen de 10 en 12 graden. Te koop bij P. de Bruijn Wijninkopers voor 13 euro.
Is het gerecht naast pittig ook (licht)zoet? Zorg voor een wijn die minstens even zoet is. Is de wijn namelijk minder zoet, dan smaakt ie al gauw wat zurig en dat is weer zonde voor de lichtzoete smaakhap.
Oja, romig is ook zo’n smaakaanduiding, zei ik in de eerste alinea. Curry’s en pasta’s waarin met name kokosmelk en/of room is verwerkt. Als deze smaak de boventoon voert, dan komen wijnen op hout gelagerd in aanmerking. Uiteraard van de druif Chardonnay, maar kijk ook eens rond in Portugal, de Douro-vallei voor een witte Reserva.
Santé.