Welke wijn drinken we bij het gourmetten?
Denk je aan Kerst, dan denken veel mensen aan gourmetten. En dan denk ik al snel aan de 5 G’s. Van Gourmetten dus, maar ook van gemak, gezelligheid, ganse familie én goed glas wijn.
Aan de ene kant is het best lastig om één passende wijn te kiezen bij een gourmet-avondje. Immers, de gemiddelde gourmetschotel bestaat uit diverse soorten rood en wit vlees, zoals hamburgertjes, kipfilet, varkensfiletlapjes, slavinkjes en biefstukjes. Wel of niet gemarineerd; wel of niet vergezeld van diverse sauzen. Meer en minder gekruid. Gegrild en gebakken.
Aan de andere kant is het ook weer eenvoudig. Een té lichte wijn legt het af tegen de veelheid aan smaken. Een té zware wijn (veel tannine, houtgelagerd, bittertjes) gaat de gevulde gourmetpannetjes overheersen. Blijft over: een fruitige, meer dan een ietsje pietsje ronde rode wijn. Niet meer dan 14 procent alcohol. En… de wijn hoeft niet duur te zijn. Er is keuze te over.
Mijn 3 favorieten:
1. Een Pinotage uit Zuid-Afrika. Bijvoorbeeld de Burgershof van de Jumbo voor nog geen 5 euro
2. Van de allemansvriend-druif Merlot: de Chapelle du Bois van de Gall&Gall voor € 5,49
3. Gespot bij HEMA: Domaine Saint Martin, Côtes du Rhône voor 6 euro. Sappig, fruitig, voldoende rond zonder zwaar te worden.
Extra tips
Schenk de rode wijn niet te warm. Een schenktemperatuur van circa 16 graden is prima. Zeker als de fles(sen) op tafel gezellig mee tafelt.
Zitten er visgerechtjes of meer groentepannetjes bij de gourmet? Een vollere witte van de Chardonnay druif of een meer gekruide Pinot Gris doen het dan ook prima.
Drink voldoende water tijdens het gourmetten om de extra reden, dat het de mond verfrist en je zo van elke slok wijn laat genieten.
Fijne Kerst en… santé.