Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 10 mei 2019
Leestijd: 2 minuten

Alles over amaro: Italiaanse kruidenbitter (niet te verwarren met amaretto)

Houd je wel van een lekker glaasje kruidenbitter als digestief? Dan moet je alles weten over amaro: de zwoele, Italiaanse neef van onze jenever of brandewijn. Deze Italiaanse kruidenbitter drink je puur, met ijs of in een cocktail. Niet te verwarren met amaretto overigens.

Voor de maaltijd drink je een aperitief, na de maaltijd een digestief. Waar de eerste bedoeld is om trek op te wekken, is een digestief juist bedoeld voor een plezierige spijsvertering. In Nederland sluiten we de avond traditiegetrouw af met een bittertje, wat vaak neerkomt op een glaasje jenever of brandewijn. In Frankrijk gaan ze voor eau de vie of anijslikeur. En in Italië, daar schenken ze grappa of amaro.

Lees ook: Cheers: de lekkerste digestieven om te drinken na het eten

Wat is amaro?

Het woord amaro betekent bitter en dat is ook meteen wat je kan verwachten van deze sterke drank. In feite is het een kruidenlikeur, met een bitterzoete smaak. Er gaan dan ook flink wat kruiden in dit drankje (dat loopt gerust in de tientallen), eventueel aangevuld met specerijen, wortels, boomschors, citrus en zelfs bloemen. Ook een belangrijk ingrediënt is kinine: dat stofje dat je ook wel kent uit tonic.

Soms worden er ook bijzondere ingrediënten toegevoegd als smaakmaker, zoals bergamot, artisjok of rabarber. Alle ingrediënten een tijdje laten trekken in alcohol, filteren, mengen met suikersiroop èt voila: de amaro kan rijpen in vaten of flessen. De bekendste soort amaro is waarschijnlijk Aperol: het drankje dat enkele jaren geleden een revival beleefde. Maar ook Campari behoort tot de amaro-familie.

Stevige jongen

De oude Egyptenaren snapten al dat het niet alleen lekker, maar ook slim is om kruidenbitter te drinken als digestief. Daarna werd het goedje zelfs een tijdje verkocht in de apotheek, als hoestdrank. Vanaf de 19e eeuw doken er ook veel producenten op van amaro, die allemaal hun eigen receptuur hebben. Inmiddels zijn er honderden verschillende soorten op de markt.

En over hoestmiddeltjes gesproken: Waar komen marshmallows vandaan?

Amaro heet niet voor niets sterkedrank: er zit gemiddeld tussen de 16% en 45% alcohol in deze kruidenbitter (fun fact: in het hiervoor genoemde Aperol maar 11%). Een stevige jongen dus. Je kunt ‘m puur drinken, met ijs of er een knappe cocktail mee maken.

Cocktails met amaro

Cocktailbitters zijn sowieso een belangrijk ingrediënt in de wereld van de bartenders. Amaro heeft een complexe smaak en geeft dus een fijne diepte aan een cocktail. De Negroni is bijvoorbeeld een cocktail waarin amaro niet mag ontbreken. Of denk aan een Americano en natuurlijk de Aperol Spritz.

Proeven? Je kunt amaro’s vooral online kopen, bij goed geassortimenteerde drankenhandels. Sommige restaurants bieden ook een leuke selectie amaro’s aan, zoals Piero’s in Utrecht.

Amaro bij Piero's Utrecht

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.