Aan de aperitivo: 5 x variaties op de Aperol Spritz
We kennen het wel: na de vakantie in Italië verlang je zo terug naar die Aperol Spritz met knapperige naturel chips. Helaas lijkt ‘ie thuis toch nooit ‘net zoals op vakantie’. En om teleurstelling te voorkomen, kun je er dus maar beter mee gaan variëren. Wij zetten alvast een aantal variaties op de Aperol Spritz voor je op een rijtje!
Limoncello spritz
Misschien wel de bekendste variant op een spritz is de limoncello spritz. Je ziet ‘m steeds vaker op menu’s staan en wij snappen wel waarom. Want waar de Aperol na een heel glas bij de laatste slokken nog wel eens bitter kan uitvallen, blijft de limoncello lekker fris.
De limoncello spritz maak je ook net zo makkelijk als zijn bekende broertje. Doe drie ijsblokjes in een glas, voeg het bruiswater en prosecco toe en giet daarna de limoncello erbij. Kind kan de was doen! Wil je ‘t nu helemaal feestelijk maken, serveer de limoncello spritz dan in een uitgeholde citroen. Moet je eerst wel een enkeltje Amalfi boeken voor die gigantische citroenen.
Rabarber spritz
We ontdekten de rabarber spritz onlangs op het terras bij Het Pomphuis in Groningen (aanrader) en kunnen sindsdien bijna nergens anders meer aan denken. Verschillende frisdrankmerken kwamen al op de proppen met een alcoholvrij rabarber bubbeltje, maar soms hebben we gewoon zin in een lekkere neut.
Gelukkig is een spritz makkelijk gemaakt! Ga op zoek naar een lekkere rabarberlikeur, zoals bijvoorbeeld de Rabarcello van Mister Kitchen (die van de lekkere pindakaas). Voor de Rabarcello moet je wel op tijd zijn. Deze wordt maar één keer per jaar gemaakt en verkocht.
Wil je nu eens een alcoholvrije aperitivo maar wél met een kek rabarber smaakje? De stokers van Searoop maken een mega lekkere siroop van rabarber, zeekraal en zeevenkel. Doe je die door je spritz dan wordt dat vast en zeker een succes!
Amaro spritz
Amaro is die mysterieuze bittere neef die vaak wordt verward met amaretto, maar haal die twee beslist niet door elkaar. Dan kom je van een koude kermis thuis. Overigens is een amaretto spritz wellicht ook wel iets, maar wij hebben ‘t over de amaro.
Hij is kruidig, bitter en naast sinaasappel en schil bevat de drank kinine (dat stofje dat je kent uit tonic), engelwortel, rabarber en een breed scala aan kruiden en bloemen. In totaal zo’n 33 ingrediënten. Als je daar nog wat prosecco en bruiswater aan toevoegt, dan heb je een knaller van een spritz!
Arancello spritz
Geen citroenen, maar een sinaasappelfan? Ga dan eens op zoek naar een arancello. Een ‘cello’ van sinaasappelschillen dus. De arancello heeft precies de juiste hoeveelheid bitter en zoet in zich om hem puur te drinken, maar als spritz houdt ‘ie ook goed stand.
Mocht je de arancello spritz met jouw gekozen arancello toch te lafjes vinden, dan kun je er altijd nog voor kiezen om een scheut bloedsinaasappelsap toe te voegen aan de spritz. Óf een deel Pim’s, maar dan maak je ‘t wel héél bont. Mag wel.
Sangria spritz
Als twee vakantielanden zich samenvoegen in één drankje, kan dat alleen maar zorgen voor vuurwerk. Siervuurwerk welteverstaan. Want neem het beste van Spanje, de sangria, en combineer dat met ‘t beste van Italië, de Aperol, en je krijgt een zomerse cocktail die je niet meer uit je bol krijgt.
Je kunt ervoor kiezen om de sangria aan te lengen met prosecco en bruiswater, maar op een zomerse vakantie avond kun je er óók voor kiezen om je volledige Aperol Spritz te mengen met de sangria. Oké, ‘t is even wennen aan de smaak waarschijnlijk, maar we weten zeker dat je er de volgende dag nog plezier van hebt. In welke zin? Dat hangt van ‘t aantal glazen af.